Muğla Milas’taki Akbelen Ormanı’nda kömür çalışmalarıyla bilinen Limak Holding, şimdi de Balıkesir’in Balya ilçesinde altın ve gümüş madeni kurmayı hedefliyor. Şirket, 276 hektarlık bir alanda siyanürle altın ayrıştırma işlemleri yapmayı planlıyor.
ÇED RAPORU HAZIRLANDI
Limak Holding’in bünyesindeki Altınordu Madencilik tarafından yürütülen proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na 812 sayfalık bir ÇED raporu sunuldu. Rapor, madencilik faaliyetlerinin doğaya ve insan sağlığına olası etkilerini içeriyor ve şirket onay bekliyor.
2025’TE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Projenin onaylanması halinde, 2025’in son çeyreğinden itibaren saha hazırlıklarına başlanacak. Şirketin planlarına göre, 390 futbol sahası büyüklüğündeki alanda açık ve yeraltı ocaklarından altın ve gümüş çıkarılacak. Çıkarılan cevher, siyanürle ayrıştırılmak üzere tesislere gönderilecek.
SİYANÜR HAVUZLARI ENDİŞE YARATIYOR
Proje kapsamında siyanür kullanılacak olması, bölge halkı ve çevrecileri tedirgin ediyor. Şirket, siyanürlü havuzların ayrıntılarını ileri bir ÇED raporunda açıklayacağını belirtti. Ancak geçmişte benzer projelerde yaşanan olumsuz çevresel etkiler, Balıkesir’deki yaşamı ve doğayı ciddi tehdit altında bırakıyor.