Altındaki En Büyük Bilmece: Gözünü İlk Kırpan Uzunlar mı Olacak, Kısalar mı?

Altın, sadece tek yöne—yukarı—gidebilecek bir piyasadan, hiçbir yere gitmeyen bir piyasaya dönüştü.

New York Comex'teki en aktif altın sözleşmesinin 93 dolar kaybettiği ve günün en düşük ve en yüksek seviyeleri arasında 129 dolarlık bir uçurumun oluştuğu, son yedi yılın en kötü gününden bu yana sarı metaldeki işlemler tamamen bir sinir harbine, ya da en iyi ihtimalle üst düzey bir satranç oyununa dönüştü.

 

Altın Haftalık TTM

 

Bir hafta önce, altın daha önce görülmemiş ons başına 2.000 dolar bölgesinde zirve üzerine zirve yaparak boğaların kısa vadeli ütopyası olan 2.100 doların sadece 11 dolar yakınına kadar gelmişti.

Korkak Tavuk Oyunu

 

O zamandan itibaren 1.800 dolar seviyesine gerileyen ve sonrasında 1.900 doların biraz üstüne toparlanan altın artık bir korkak tavuk oyununa döndü ve şimdi akıllardaki soru şu: gözlerini ilk uzunlar mı kırpacak, kısalar mı? Daha kompleks bir fiyatlandırma perspektifinden, altın grafikleri akıllara durgunluk veren ihtimaller sunuyor: neredeyse 2.040 dolar seviyelerinde çöküş öncesi seviyelere yakın bir noktaya geri dönüş, ya da 1.700 dolara doğru yeni bir çöküş. Boğa ya da ayı, hangi yolu izlemek istediğinizi seçin.

 

Bağımsız bir değerli metaller analisti olan Sunil Kumar Dixit'e göre, "Altındaki tuhaflık; ne zaman, nasıl ve ne kadar bir sürprizle geleceği."

"Şimdilik, artık tek yönlü bir momentum yok. Volatilite iki yönlü."

 

Altının haftalık zaman aralığındaki stokastik grafiği aşağıdaki gibi.

 

Altın Stokastik Haftalık

 

Grafik: Sunil Kumar Dixit

 

Dixit, altının "üst yanlarının" 1990 dolardan 2.007 ve 2.015 dolara gidebilecek bir piyasayı gösterdiğini, alt tarafın ise 1.920 dolardan 1.900, 1.888 ve 1.860 dolara doğru bir aralık getirebileceğini belirtti.

 

Dixit'e göre "İki tarafta da aralıktan bir çıkış 40 ilâ 100 dolarlık momentum eklemesi yapabilir." Dixit'in yükseliş eğilimine yönelik en iyi görüşü, 2.015 - 2.029 dolar arasına doğru bir yükseliş.

 

"Boğaların 2.029 - 2.039 dolar arasının üzerine çıkmayı başaracağını düşünmüyorum çünkü bu büyük bir kırılma noktası olur."

 

2.039 dolar seviyesi, altını 1.911,30 dolar noktasında, yaşadığı elden çıkarmanın derinliklerinden sıçrama yapan en aktif Aralık vadeli işlem sözleşmesinin bu hafta ulaştığı 2.040,50 dolarlık gün içi tepesinin hemen altına getirir.

 

"Bir noktada, 2.015 - 2.029 dolar ya da en uç şekilde 2.039 dolar aralığında ikincil bir tepe oluşacak."

 

Dixit bu seviye görülür ya da aşılırsa, altın boğaları için yeni bir kabusun başlayabileceği konusunda uyarıyor. "Eğer bu gerçekleşirse, ikinci bir elden çıkarma dalgası bekleyin ve bu dalga sonucunda altın 1.770 ilâ 1.750 dolar arasına doğru bir düzeltme yaşayabilir."

Altının 3 Günlük Pozitif Kapanışa İhtiyacı Var

 

Dixit'e göre üst üste üç günlük pozitif kapanış ve haftanın 2.029 - 2.039 dolar arasında tamamlanması muhtemelen aşağı yönlü momentumu tersine çevirerek altını yeniden ana yükseliş trendine geri döndürür.

 

New York'un online işlem platformu OANDA'nın Sydney bazlı analisti Jeffrey Halley de benzer gözlemlere sahip ancak bazı önemli istisnaları da ekliyor.

 

Halley'e göre, "Hem altın, hem de gümüş ... negatif manşetler ya da ciddi oranda reel para akışı gibi ilk tehlike işaretinde keskin bir düşüşe karşı hala savunmasız durumda."

 

Halley, rallinin fırsatını kaçırma korkusuyla girip, rüzgarın tersine dönmesi sonrasında girişimlerinden geri dönen tacirler için, "Bu tayfanın doğası, pozisyonlamalarının tutunamaması," yorumunu yaptı.

"İlk tehlike işaretinde çıkış kapısına yönelecekler, özellikle de Salı günü yaşanan duygusal kıyım sonrasında."

 

Halley ekledi:

"Bu seviyelerde altının bir sonraki hareketi belirsiz, riskler yakın vadede iki yöne de dengeli durumda. Ancak bir şey kesin, o da bu kayda değer volatilitenin devam edecek olması. Bu yüzden yatırımcılar derin ceplere ve güçlü bir mideye ihtiyaç duyacak."

 

Ancak Halley, altından çıkan hızlı paranın yeni uzun pozisyonlar için aynı hızla geri geldiği gözlemini de aktarıyor. Halley'e göre bu tek bir şey ifade ediyor: altın hala büyük oranda yükseliş eğilimli bir kanalda.

 

Bu durum da sarı metalin ABD 10 yıllık Hazine tahvil getiri eğrisinin dikleşmeye devam etmesine rağmen dün kaydettiği %1'lik toparlanmada açıkça görüldü. Tahvil gelirlerindeki dikleşme ve Dolar Endeksi'nin ani bir şekilde tersine dönüşü, bu Salı altında yaşanan çöküşü tetikleyen faktörlerdi.

ABD Tahvil Gelirlerindeki ve Dolardaki Sıçrama Uzun Sürmeyecek

 

Halley tahvil gelirindeki sıçramanın geçici olduğunu ve FED'in ultra düşük seviyedeki faiz oranlarının ve Kongre'nin korona virüse karşı mücadelede bütçe açığına dayalı harcamalarının etkisiyle yakın zamanda sonlanacağını düşünüyor.

 

"FED hala aşırı gevşeme modunda ve uzun vadeli getirilerde ya da aslında her vadedeki getiride herhangi ciddi bir artışın önüne en başından geçeceklerine yüzde yüz emin olabiliriz."

 

Halley'e göre aynısı, son iki ayda dolarda elden çıkarmaya yol açan EUR/USD işlemleri için de söylenebilir. Euro bugün öğlen Asya işlemlerinde 1.1810 dolar seviyesindeydi ve 1.1920 dolar üzerine bir çıkış dolar satışının yeni ayağının bir sinyali olur ve altına yarar.

 

Daily FX için blog yazıları kaleme alan bir altın analisti olan Christopher Vecchio, Halley'le aynı görüşte.

 

"Mart dibinden bu yana devam eden yükseliş trendinin sağlamlığını korumasıyla birlikte teknik yapı yükseliş eğilimli olmayı sürdürüyor ve temel argüman– negatif reel getirilerin devam edeceği– bir zarar görmedi."

Altın Boğaları "Hala Kontrolde"

 

Vecchio argümanını desteklemek için şu noktaya dikkat çekiyor: ABD 10 yıllık Hazine tahvil geliri şimdiye dek, altın fiyatındaki %-4,4'lük kayba uygun şekilde 11,4 baz puanlık artış gösterdi. Ancak tahvil gelirinin 24,4 baz puan yükseldiği Haziran'ın ilk haftasında altın %-2,6 düşmüştü. ABD Hazine tahvil gelirlerinde Haziran'a kıyasla daha kısıtlı bir artış yaşanırken altında daha derin bir düşüşün yaşanması, altın işlemlerindeki uzun pozisyonlarda bir izdiham olduğunu gösteriyor.

 

"Bu yüzden, Bu Salı Nisan 2013'ten bu yana en kötü günlük performansın yaşanmasıyla birlikte, zayıf eller—altında yakın zamanda uzun pozisyona giren ancak durdurulan katılımcılar—piyasanın dışına atıldı."

 

"Altın fiyatları Nisan 2013'ten bu yana en kötü günlük kaybı yaşamanın ardından istikrar kazandı. Boğalar hala kontrolü ellerinde tutuyor mu? Şimdilik evet."

 

Barani Krishnan

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Aşı çalışmaları sonrası altın fiyatlarında sert düşüş

Ekonomi Haberleri

Restoranlarda tepki çeken uygulama! Uzmanı uyardı: Ödemeyin
Başarı hikayesi olarak gösterilen o elektronik devi iflas etti!
Ülkenin önde gelen gıda devi iflasın eşiğinde: Şubeleri kapatılıyor
23 yıl sonra borsa, dolar ve altında bir ilk: Tedbirinizi alın!
Starbucks'ın Çeyreklik Bilançosu, Boykotun Gölgesinde!