BULUT HİZMETLERİNE YATIRIMLAR ARTIYOR
Bulut altyapısına yapılan yatırımlar, senenin ilk çeyreğinde %21 artarak 76 milyar dolara ulaştı. Araştırma kuruluşu Synergy Research'e göre, bulut pazarının yıl sonunda 300 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Bulut hizmet sağlayıcıları, 2021'de %30 ile %54 arasında büyüme göstermiş olsalar da, bu büyüme hızının tekrarlanmasının zor olduğu düşünülüyor. Ancak senelik %20 büyüme ile pazarın önümüzdeki 4 yıl içinde iki katına çıkması bekleniyor.
BULUT HİZMET SAĞLAYICILARI VE BÜYÜME ORANLARI
- Microsoft'un Azure servisleri %31 büyüme elde ederek rekor kırdı. Bu büyümenin %7'si yapay zekâ hizmetlerinden kaynaklandı. Microsoft, altyapı bulut hizmetlerinde %25 pazar payı ile ikinci sıradadır.
- Amazon Web Services (AWS), %17 büyümeyle pazarda lider konumda olmasına rağmen, %31 ile en büyük bulut sağlayıcısı olarak dikkat çekiyor ve senelik 100 milyar dolar limitini aşması bekleniyor.
- Google, Google Workspaces hizmetlerini de dâhil ederek %28 büyüme elde etti ve %11 pazar payına sahip.
TÜRKİYE'DE BULUT HİZMETLERİ KULLANIMI VE ENGELLERİ
- Türkiye'de bulut hizmetlerini kullanan işletmelerin oranı %45'tir.
- Bulut hizmetlerini kullanmayı düşünmeyen işletmelerin başlıca direnç nedenleri arasında maliyet ve güvenlik endişeleri yer almaktadır.
- Türkiye'deki işletmelerin en çok tercih ettiği bulut hizmetleri arasında yazılım (SAAS) uygulamaları ve e-posta hizmetleri bulunmaktadır.
KURUMSAL KULLANIM VE UYGULAMA TERCİHLERİ
- Büyük işletmelerin bulut hizmetlerini kullanma nedenleri arasında iş sürekliliğini sağlama, maliyet ve personel tasarrufu yer alırken, küçük ölçekli işletmelerde verilerin güvenli saklanması daha ön plandadır.
- Kurumsal olarak nitelendirilebilecek işletmelerde verimlilik ve performans uygulamalarının kullanımı daha yaygındır.
Bulut hizmetlerine yönelik talebin artmasıyla birlikte, hem küresel pazarda hem de Türkiye'de bu alanda yapılan yatırımların ve kullanımın artması beklenmektedir.