Aman dikkatli olun! Bir kaşık bile yendiğinde vücudunuza bunu yapıyor!

Pilav, Türk mutfağının en sevilen ve en çok tüketilen yemeklerinden biridir. Hem pratik olması hem de lezzetiyle her yaştan insan tarafından sevilir. Ancak beslenme uzmanlarının pilav ile ilgili önemli bir uyarısı var.

PİLAV NEDEN TEKRAR ISITILMAMALI?

Pilav, Türk mutfağının en sevilen ve en çok tüketilen yemeklerinden biridir. Bir gün önceden pişirilen pilavı ertesi gün ısıtarak tekrar tüketmek de oldukça yaygındır. Ancak pilavı doğru ısıtma yöntemiyle ısıtmadığınız takdirde zehirlenmelere de yol açabilirsiniz. Kuzey Carolina Üniversitesi Gıda Güvenliği Uzmanı Benjamin Chapman bir araştırma yaptı ve pirinç ile ilgili inanılmaz bilgilere ulaştı. Araştırmaya göre pirinci pişirdiğinizde pirinçte bulunan bacillus cereus mikrobu ölmeyebiliyor.

ZEHİRLENMEYE NEDEN OLABİLİR

Toprakta ve besinlerde bulunabilen bu bakterinin bazı türleri gıda kaynaklı hastalıklara ve en kötüsü besin zehirlenmesine yol açabiliyor. Pişirme esnasında ölmeyen bu bakteri oda sıcaklığında bekletildiğinde gelişmeye ve üremeye başlıyor. Pilavda bulunan su ve diğer maddeler de bakterinin gelişmesine uygun ortamı sağlıyor. Gelişen bu bakteriler sıcağa dayanıklı toksin oluşturuyor. Bu toksinler ise mide bulantısına, ishale ve zehirlenmeye yol açıyor.

Eğer artan kalan pilavı ısıtıp yeniden tüketecekseniz bunu doğru yöntemle yapmanız şart. Kalan pilavı olabildiğince çabuk soğutmalı ve buzdolabına kaldırmalısınız. Unutmayın, pilav pişirildikten sonra en geç 1 saat içerisinde buzdolabına konmalı.

Pilavı yeniden ısıtırken soğuk kısım bırakmayın

Pilavı yeniden ısıttığınızda soğuk kalan bir kısım olup olmadığını kontrol edin ve birden fazla kez ısıtmamaya özen gösterin.

TEKRAR ISITILMAMASI GEREKEN 5 BESİN

1. Tavuk: Tavuk, yeniden ısıtıldığında bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturabilir. Bu nedenle, tavuk yemeklerini yeniden ısıtmak yerine taze olarak tüketmek daha güvenlidir.

2. Mantar: Mantarlar, yeniden ısıtıldığında sindirilebilirliklerini kaybedebilir ve hatta zararlı bakteriler üreyebilir. Bu nedenle, mantarlı yiyecekleri yeniden ısıtmaktan kaçının.

3. Patates: Patates, yeniden ısıtıldığında nişastasının yapısı değişebilir ve sindirimi zor hale gelebilir. Ayrıca, patatesin yeniden ısıtılması botulizm riskini artırabilir.

4. Yumurta: Yumurtanın yeniden ısıtılması, protein yapısının bozulmasına ve sindirilebilirliğinin azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, yumurtalı yiyecekleri yeniden ısıtmaktan kaçının.

5. Pilav: Pilav, yeniden ısıtıldığında bakteri üremesi için uygun bir ortam oluşturabilir. Ayrıca, pirincin yeniden ısıtılması, sindirim problemlerine neden olabilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Ayşe Ateş eşi Sinan Ateş'in neden suikaste uğradığını ilk kez açıkladı
Vatandaşa kötü haber: Zam dalgası geliyor! Elektrik, doğal gaz, köprü ve otoyollara zam kapıda!
Sydney Sweeney, Christy Martin'in Ayak İzlerini Takip Edecek: Yeni Film Projesi!
Ankara Kalesi'nin Restorasyon Çalışmaları Havadan Görüntülendi
"Aşırılıktan kaçının; atamalarda şeffaf olun"