Sonbaharın gelişiyle birlikte doğada sıkça rastlanan mantarların zehirlenmelere yol açabileceğine dikkat çeken Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, mantar zehirlenmelerinin vücutta geri dönüşümsüz hasarlara neden olabileceğini söyledi.
Dr. Sarıkaya, özellikle zehirli ve zehirsiz mantarların birbirine çok benzediğini belirterek, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı. Zehirli mantarların yanlışlıkla tüketilmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayan Sarıkaya, "Mantar gördüğümüzde aklımıza ilk olarak ‘Acaba zehirli mi?’ sorusu gelir. Çünkü mantar türleri şekil ve renk olarak birbirine çok benzer. Örneğin, zehirli Amanita türleri, zehirsiz Agaricus türleri ile kolayca karıştırılabilir. Dünya genelinde 10 binden fazla mantar türü bulunurken, bunlardan sadece 50-100 kadarı zehirlidir" dedi.
Mantar zehirlenmelerinin genellikle hafif veya orta şiddette belirtilerle ortaya çıktığını söyleyen Dr. Sarıkaya, bazı durumlarda ise ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi vakalar yaşandığını belirtti. "Aynı yemeği yiyen herkesin zehirlenme durumu farklı olabilir. Bu, tüketilen mantarın türü ve miktarına bağlıdır" dedi.
Mantar zehirlenmesi belirtilerinin 2 ila 6 saat içinde bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı gibi şikayetlerle kendini gösterebileceğini ifade eden Sarıkaya, karaciğer ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Zehirlenme belirtileri fark edildiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirterek, "Zehirlenme durumunda Ulusal Zehir Danışma Merkezi'nin 114 numaralı hattından bilgi alınabilir" dedi.