Amasya’da Tarihi Keşif: 2 Bin 100 Yıllık Asker Düdüğü Bulundu!

Oluz Höyük kazısında, Mithridatlar Dönemi'ne ait kuş şeklinde bir asker düdüğü keşfedildi. Melodi oluşturabilen bu eşsiz eser, Roma'dan önce Anadolu'da kullanıldığını gösteriyor.

Amasya’nın Oluz Höyük bölgesindeki arkeolojik kazılarda, 2 bin 100 yıllık, kuş şeklinde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış bir asker düdüğü bulundu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, bu özel buluntunun Roma’dan önce bölgede hüküm süren Mithridatlar Hanedanı'nın en güçlü kralı 6. Mithradates Dönemi'ne ait olduğunu açıkladı.

BİR ASKERİ HABERLEŞME ARACI

Prof. Dr. Dönmez, düdüğün sadece bir ses çıkarma aleti olmadığını, üzerindeki dört delikle melodi oluşturma özelliğine sahip olduğunu belirtti. Dönmez, "Bu düdükler, genelde Roma kültürüne mal edilen bir alet olarak biliniyordu. Ancak M.Ö. 1. yüzyıla ait bu eser, Anadolu'nun özgün krallıklarında da bu tür araçların kullanıldığını ortaya koyuyor," dedi.

KUŞ FORMU VE DOĞAYA UYUM

Düdüğün kuş şeklinde tasarlanmasının Roma Dönemi’nde de görülen bir gelenek olduğunu ifade eden Dönmez, yabani kaz veya angut kuşuna benzeyen figürün Oluz Höyük'ün yakınındaki zengin kuş ekosistemiyle ilişkilendirilebileceğini söyledi. Amasya’nın endemik kuşlarının bölge halkı tarafından dikkatle gözlemlendiği ve sanat eserlerinde bu tür motiflere yer verildiği vurgulandı.

AMASYA MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında süren kazılarda bulunan bu eşsiz eser, temizlik ve konservasyon çalışmalarının ardından Amasya Müzesi’nde sergilenmek üzere teslim edilecek.

Bu keşif, Roma öncesi Anadolu krallıklarının askeri ve kültürel yaşamına ışık tutarak tarihe yeni bir pencere açıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.