Amazon ormanlarında antik şehir bulundu

Amazon ormanlarında binlerce senedir saklı kalan antik kent uzmanlar tarafından ortaya çıkartıldı.

Amazon'un doğusunda, Upano bölgesindeki evler ve plazalar, şaşırtıcı bir yol ve kanal ağı ile birbirine bağlıydı. Bu bölge, zengin yerel toprakları yaratmış ancak aynı zamanda bir yanardağın gölgesinde yer alması nedeniyle toplumun yok olma riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Bilim insanları binlerce yıllık antik kenti yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkardı

AMAZON'DA BULUNAN DEVASA ANTİK ŞEHİR, BİLİNEN TARİHİ DEĞİŞTİRİYOR

Binlerce yıl boyunca Amazon'un yemyeşil bitki örtüsüyle gizlenmiş olan devasa antik bir şehir bulundu. Bu keşif, Amazon'da yaşayan insanların tarihine dair bilgilerimizi kökten değiştiriyor. Peru'daki Machu Picchu gibi Güney Amerika'nın dağlık bölgelerindeki şehirler bilinirken, Amazon'daki yerleşim birimlerinin küçük olduğuna ve insanların genellikle göçebe yaşadığına inanılıyordu. Ancak bu keşif, Amazon kültürlerine dair algımızı değiştiriyor ve eski insanların karmaşık kentsel toplumlarda yaşamış olabileceğini gösteriyor.

AMAZON'DA KEŞFEDİLEN ANTİK KENT, TÜM BİLDİKLERİMİZDEN DAHA ESKİ

National Araştırma Direktörü Prof. Stephen Rostain, bu antik şehrin Amazon'da bilinen tüm sitelerden daha eski olduğunu belirterek, "Avrupa merkezli bir uygarlık bakış açımız var, ama bu, kültür ve medeniyetin ne olduğuna dair fikirlerimizi değiştirmemiz gerektiğini gösteriyor" ifadelerini kullanıyor. Arkeologlara göre, bu antik kent yaklaşık 2 bin 500 yıl önce inşa edilmiş ve insanlar burada bin yıla kadar yaşamış olabilirler. Keşif, Amazon'da daha önce düşündüğümüzden çok daha karmaşık kentsel toplumların varlığını ortaya koymaktadır.

LAZER TESPİT YÖNTEMİ İLE YAPILAN KEŞİF

Bilim adamları, yoğun bitki örtüsü altındaki antik şehrin kalıntılarını tanımlayabilmek için bir uçakta kullanılan lazer sensörlerini ve 300 kilometrekarelik bir alanda yapılan yer kazılarını birleştirdi. Bu, herhangi bir zamanda bu antik kentte yaşayan insan sayısını belirlemenin zorluğunu aşmada önemli bir adımdır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.