Amazon’da Eşi Görülmemiş Kuraklık Alarm Veriyor: Su Seviyesi Tarihi Düşüşte!

Brezilya'da kuraklık nedeniyle Madeira ve Solimoes nehirleri alarm veriyor. Uzmanlar, küresel ısınma ve ormansızlaşmanın etkisiyle su kaynaklarının kritik seviyeye indiğini belirtiyor.

Brezilya'da kritik su kaynakları alarm veriyor. BBC'nin haberine göre, Brezilya Jeoloji Servisi'nin yayınladığı rapor, Madeira Nehri'nin su seviyesinin normalde 3,32 metre olması gereken Porto Velho kentinde, 48 santimetreye kadar düştüğünü ortaya koydu. Bu, bölgedeki su seviyelerinin tarihin en düşük noktasına ulaştığını gösteriyor.

EN YOĞUN VE EN GENİŞ KURAKLIK YAŞANIYOR

Bunun yanı sıra, Amazon havzasındaki bir diğer önemli su kaynağı olan Solimoes Nehri'nde de benzer bir düşüş yaşandı. Brezilya Ulusal Doğal Afet Uyarı ve Gözlem Merkezi (Cemaden), ülkede 5 aydan uzun süredir yağış görülmediğini ve bu durumun yüzden fazla bölgeyi etkilediğini açıkladı. Amazon havzasındaki kuraklık, tarihte kaydedilen "en yoğun ve en geniş" kuraklık olarak nitelendiriliyor.

Uzmanlar, bu kuraklığa neden olan faktörler arasında küresel ısınmayı, bölgedeki ormansızlaşmayı ve 2023'te kendini gösteren El Nino hava olayını öne sürüyor. Bu doğal felaketler, yalnızca Brezilya değil, tüm dünya için büyük bir çevresel tehdit oluşturuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.