Brezilya’nın Amazon yağmur ormanlarında izole bir yaşam süren Massaco halkı, yerleştirilen otomatik kameralar sayesinde ilk kez görüntülendi. Dilleri, kültürleri ve yaşam biçimleriyle büyük bir gizem taşıyan bu topluluğun varlığı, doğal yaşamın derinliklerinde insanın keşfedilmemiş yönlerini ortaya koyuyor.
TEHLİKELERE RAĞMEN VARLIKLARINI SÜRDÜRÜYORLAR
Massaco halkı, tarım işletmeleri, madenciler, ormancılar ve uyuşturucu kaçakçılarının baskılarına rağmen izole bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Brezilya Ulusal Yerli Halklar Vakfı (FUNAI), bu toplulukla doğrudan temas kurmak yerine, izleme ve dolaylı yollarla veri toplama politikası izliyor.
DİLLERİ VE KÜLTÜRLERİ BÜYÜK BİR GİZEM
Topluluğun adı, yaşadıkları bölgeden geçen bir nehirden geliyor. Ancak, Massaco halkının kendilerini nasıl adlandırdığı hala bilinmiyor. Dilleri, inanç sistemleri ve sosyal yapıları da araştırmacılar için çözülmesi gereken bir sır olmaya devam ediyor.
FİZİKSEL GÖRÜNTÜLER İLK KEZ ELDE EDİLDİ
FUNAI’den Altair Algayer, topluluğun görüntülerinin Bolivya’daki Guaporé Nehri kıyısında yaşayan Sirionó halkına benzediğini belirtti. Ancak, bu benzerlikler net bir kimlik tanımlaması yapmak için yeterli değil.
SAVUNMA STRATEJİLERİYLE ÖNE ÇIKIYORLAR
Massaco halkının köylerini korumak için toprağa binlerce delici cisim yerleştirerek savunma hatları oluşturdukları biliniyor. Ayrıca, üç metre uzunluğundaki yaylarla avlanıyor ve mevsimsel olarak köylerini taşıyorlar.
POLİTİKALAR DEĞİŞİYOR
1987 yılına kadar yerli topluluklarla temas projeleri yürüten Brezilya, bu temasların yol açtığı salgın hastalıklar nedeniyle büyük kayıplar yaşandıktan sonra, izole halklarla temas kurmama politikasını benimsedi. Bu politika, Peru, Kolombiya, Ekvador ve Bolivya gibi ülkelerde de uygulanıyor.
GİZEMİNİ KORUYAN İZOLASYON
Amazon ve Gran Chaco bölgelerinde, varlığı doğrulanmamış 128 izole topluluk olduğu tahmin ediliyor. Bu topluluklar, geleneksel yaşam biçimlerini koruyarak modern dünyadan tamamen bağımsız bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Massaco halkının keşfi, bu izole toplulukların gizemini bir kez daha gündeme taşıdı.