AMD, Yapay Zeka Arenasında Devlerle Yarışıyor

AMD, yapay zeka alanında devrim niteliğindeki yeni işlemcilerini tanıttı. MI350 serisi, 35 kat daha iyi performans vaat ediyor. Yıllık yenilik hedefiyle Nvidia'ya meydan okuyor. 4 milyar dolarlık satış bekleniyor.

AMD, Computex teknoloji fuarında yeni yapay zeka işlemcilerini duyurdu. MI350 serisi, muazzam performans artışı sunarken, şirket Nvidia'ya meydan okuyor. Yıllık yenilik hedefiyle sektörde liderlik iddiasını güçlendiriyor. Beklenen satışlar, sektörde heyecan yaratıyor.

AMD, son teknolojiye sahip yapay zeka işlemcilerini tanıttı ve Nvidia'ya meydan okumak için yakın gelecekte yapay zeka çipleri geliştirme planlarını açıkladı.

Lisa Su, Tayvan'ın başkenti Taipei'deki Computex teknoloji fuarında, 2024'ün dördüncü çeyreğinde kullanıma sunulacak olan MI325X hızlandırıcısını duyurdu. Ayrıca, 2025 yılında satışa sunulması beklenen ve yeni çip mimarisine dayanan MI350 adlı yeni çip serisini tanıttı. MI350'nin, mevcut MI300 serisi yapay zeka çipleriyle karşılaştırıldığında çıkarımda 35 kat daha iyi performans göstermesi bekleniyor.

Bununla birlikte, AMD, 2026'da piyasaya sürülecek olan ve "Next" adı verilen yeni bir mimariye dayanan MI400 işlemci serisini de duyurdu. AMD, her yıl bir yapay zeka işlemcisi döngüsü hedefliyor ve Nvidia da benzer şekilde her yıl yeni bir yapay zeka çipi çıkarmayı planlıyor.

AMD, 2024 yılı için ortalama 4 milyar dolarlık yapay zeka çipi satışı beklediğini ve bu rakamın bir önceki tahmine göre 500 milyon dolar arttığını belirtti. Ayrıca, en yeni nesil merkezi işlemci birimlerinin (CPU) 2024'ün ikinci yarısında satışa sunulacağını açıkladı.

Özellikle işletmeler, genellikle veri merkezlerinde yapay zeka çiplerine öncelik verirken, AMD'nin bazı CPU'ları grafik işlemci birimleriyle birlikte kullanılıyor, ancak oran GPU'lar lehine çarpık. AMD, yapay zeka bilgisayarlarında cihaz içi yapay zeka görevlerini yerine getirmeye adanmış yeni nöral işlem birimlerinin (NPU) mimarisini detaylı olarak açıkladı.

Son olarak, HP ve Lenovo gibi PC sağlayıcıları, AMD'nin yapay zeka destekli PC işlemcilerini içeren cihazları piyasaya sürecekler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.