Amerika'lı komutandan Suriye'ye gizli ziyaret

ABD Ordusu generallerinden, CENTCOM komutanı Orgeneral Joseph Votel, ABD’nin 2014 yılından bu yana Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürüttüğü askeri kampanya boyunca Suriye’yi ziyaret eden en kıdemli askeri yetkili...

ABD Ordusu generallerinden, CENTCOM komutanı Orgeneral Joseph Votel, ABD’nin 2014 yılından bu yana Irak ve Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı yürüttüğü askeri kampanya boyunca Suriye’yi ziyaret eden en kıdemli askeri yetkili oldu.

General Votel Suriye’ye hava yoluyla geldi ve burada yaklaşık 11 saat geçirdi. Suriyeli Arap savaşçıları eğiten ABD askeri danışmanları ile bir araya gelen Votel, Suriye Demokratik Güçleri (QSD) liderleriyle de görüştü.

Votel’e Irak’tan hava yoluyla gerçekleşen bu ziyarette eşlik eden küçük bir grup gazeteci, ziyaret ile ilgili haberleri güvenlik gerekçesiyle, ancak Votel Suriye’den ayrıldıktan sonra ajanslara geçebildiler.

Votel, Suriyeli Arap savaşçılara basit askeri teknikler eğitimi veren Amerikalı askeri danışmanlar için bir ABD kampı olarak kullanılan ve buğday tarlalarıyla çevrili tozlu bir karakola iniş yaptı.

Burada, kendisiyle birlikte seyahat eden gazetecilerden ayrılan Votel kampa dönmeden önce Suriye’de bir çok gizli bölgeyi ziyaret etti.

Askeri kaynaklardan edinilen bilgilere göre Votel’in gizlice ziyaret ettiği bölgeler arasında Kobanê’de bulunuyor. Votel'in bu ziyareti kısa bir süre içerisinde başlayacak Menbiç operasyonu ile sonrasındaki ana hedef olan Rakka'nın IŞİD'in elinden kurtarılması operasyonu için hazırlıkların son aşamaya geldiğinin bir göstergesi olarak kabul edildi.

Votel’in Suriye’ye hava seyahati, Suriye’de yaklaşık 200 askeri danışmanı görevlendirmesine rağmen muhabere birliği bulundurmayan ABD güçleri tarafından gündüz vakti gerçekleştirilen ilk ziyaret.

Votel’in bu seyahatte hangi hava araçlarını kullandığının, tam olarak nerelerin ziyaret edildiğinin medyaya paylaşılması, gezi öncesi gazetecilere tebliğ edilen askeri kurallar gereği yasaklanmış durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Venedik, giriş ücretiyle yüksek kazanç elde etti
O Şehirde 2025'ten İtibaren Dizel ve Benzinli Araçları Yasaklıyor!
Suudi Arabistan'da 'kaçak' hac ile mücadeleye yeni uygulama başlatıldı: Kontrol noktaları kurulacak
CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu