Amerikan rüyası Kuran'dan alıntıymış!

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtimiz günlerde cami ziyareti, Amerikalı yöneticilerin Müslümanlık ile ilişkilerinin gündeme gelmesine neden oldu.   Habertürk'ten Afşin Yurdakul'un haberine göre, Jefferson’un 40 ciltlik...

ABD Başkanı Barack Obama’nın geçtimiz günlerde cami ziyareti, Amerikalı yöneticilerin Müslümanlık ile ilişkilerinin gündeme gelmesine neden oldu.   

Habertürk'ten Afşin Yurdakul'un haberine göre, Jefferson’un 40 ciltlik notlarını okuduğunu ancak; ya detaylı not almadığı ya da büyük bir yangın arşivini küle çevirdiği için Kuran’a yönelik yorum ve notlarını bilemediğini belirten Teksas Üniversitesi profesörlerinden Denise Spellberg, ABD'nin üçüncü başkanı Thomas Jefferson'un, Kuran-ı Kerim’i 'Amerika için bir karşılaştırmalı hukuk kaynağı olarak' incelediğini iddia etti.

Habertürk’te yer alan Denise Spellberg röportajının ilgili kısmı şu şekilde:

'Kuran’ı o dönemde birçok Batı Avrupalı Hıristiyan’ın gördüğü gibi görüyordu: Bir kanun kitabı'

''Aslında Columbia Üniversitesi’ne Ortadoğu tarihi alanında doktora yapmaya gitmiştim. Amerika’yı kuranların İslam üzerine düşündüklerini gördüğümde şaşırdım. Kurucu babalardan Thomas Jefferson’un kütüphanesinde bir Kuran-ı Kerim olması ilk ipucum değildi. İngiliz siyaset teorisyeni John Locke’un bir atfına rastladım, diyordu ki: “Ne pagan, ne Muhammedi, ne de Musevi... Dini yüzünden milletler topluluğundan (commonwealth) dışlanmayacak.'' O zaman anladım ki, Jefferson kimin yeni kurulan Amerika’da vatandaş olabileceğiyle ilgili çok yoğun düşünüyor. Ve bu 1776’da oluyor. Bağımsızlık Deklarasyonu’nu kaleme almadan 11 yıl önce, 1765’te bir Kuran-ı Kerim kopyasını edinmiş olması çok önemli. Çünkü o tarihte Thomas Jefferson bir hukuk öğrencisiydi. Kuran’ı o dönemde birçok Batı Avrupalı Hıristiyan’ın gördüğü gibi görüyordu: Bir kanun kitabı.

'Kuran’a yönelik yorum ve notlarını bilmiyoruz'

Jefferson’un 40 ciltlik notlarını okudum; ya detaylı not almadığı için ya da büyük bir yangın arşivini küle çevirdiği için Kuran’a yönelik yorum ve notlarını bilmiyoruz. O dönemde tercüman George Sales’in İslam Peygamberi’nin “Arapların kanun koyucusu'' olduğuna yönelik yorumuyla yakından ilgilendiğini düşünüyorum. Jefferson yeni kurulan bir ülke için yeni bir hukuk sistemi, bir anayasa yazmaya çalışıyordu. Kuran-ı Kerim’i aslında Amerika için bir karşılaştırmalı hukuk kaynağı olarak inceliyordu. ''

'İnançsız bir Hıristiyan, başkan olmayı hak etmeyen birisi'

Spellberg, Yurdakul'un ''Sizce bugün Müslümanlar tamamen “Amerikalı'' sayılıyor mu?'' sorusu üzerine, Hem Müslüman, hem de Amerikalı olabilirsiniz diyen siyasetçilerin sayısı gitgide artıyor, Hillary Clinton da, Bernie Sanders da söyledi. Sorun şu ki bazı siyasi figürler toplumu İslam üzerinden bölmeye çalışıyor. Obama ilk dönem seçilmeden önce, İslam’la bağlantısını ona leke sürmek için kullanmaya kalktılar. Bu yeni bir tarz değil. 18. yüzyılda da John Adams, Jefferson’a karşı başkanlık yarışındaydı ve onu Müslüman olmakla suçluyordu, kâfir olmakla suçluyordu, yani inançsız bir Hıristiyan, başkan olmayı hak etmeyen birisi.'' cevabını verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Gantz açıkladı: "Şartlarımızı kabul etmezseniz kabineden çekiliriz"
ABD'nin İsrail'e Silah Sevkiyatı Kararı: Biden'in Refah'a Taahhüdü
Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili, Rus Yasası’nı Veto Etti
Rusya'da İki Bankanın 332,7 Milyon Euro'luk Varlığına El Kondu!
Prens Harry ve Meghan Markle'nin Tartışmalı Nijerya Ziyareti