Anayasa Mahkemesi, kamu çalışanlarını ilgilendiren kararı hakkında iptal gerekçelerini açıkladı

Anayasa Mahkemesi, kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiyesinden yararlanabilmesi için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üyelik şartını iptal etti. İptal gerekçesi Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), kamu çalışanlarının toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmeleri için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üyelik şartını iptal etti. AYM, bu düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek iptal ettiğini açıkladı. İptal gerekçesi Resmi Gazete'de yayımlandı.

DETAYLARI AÇIKLANDI

AYM'nin iptal kararının gerekçesinde, bu düzenlemenin maddi nedenlerle çalışanların yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olmaya yönlendirilebileceği ve bu durumun "meşru görülemeyeceği" ifade edildi. Kararda, "Üyelerinin menfaatlerini etkili bir şekilde savunan güçlü sendikaların ortaya çıkabilmesinin sendikalar arasında rekabetin sürmesine bağlı olduğu ortadadır." değerlendirmesine yer verildi.

Toplu sözleşme ikramiyesinin sadece yüzde 2 barajını aşan sendikalara üyelerine ödeneceğinin öngörülmesinin "bu sendikalara üye olmaya zorlayıcı" olduğu belirtilen kararda, "Dolayısıyla düzenlemenin yeni sendikaların kurulabilmesini ve çalışanların dilediği sendikayı seçebilmesini engellediği açıktır. Bu nedenle, anayasal yönden objektif ve makul bir temele dayanmayan kuralın sendika hakkı bağlamında eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır." tespiti yapıldı.

Kararda, Anayasa'nın 51. maddesinde sendika hakkının güvence altına alındığı belirtilerek, "dava konusu kuralın, toplu sözleşme ikramiyesinin miktarı göz önüne alındığında, kamu görevlilerini sendika üyesi olmaya dolaylı olarak zorlayıcı bir yönü olduğu ve kuralın sendika özgürlüğünü ihlal ettiği" vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

68. Eurovision Şarkı Yarışması'nda Kazanan İsveç Oldu!
Ayşe Ateş eşi Sinan Ateş'in neden suikaste uğradığını ilk kez açıkladı
Vatandaşa kötü haber: Zam dalgası geliyor! Elektrik, doğal gaz, köprü ve otoyollara zam kapıda!
Sydney Sweeney, Christy Martin'in Ayak İzlerini Takip Edecek: Yeni Film Projesi!
Ankara Kalesi'nin Restorasyon Çalışmaları Havadan Görüntülendi