Anayasa Mahkemesi’nden HDP’ye tazminat kararı

HDP İstanbul İl Eş Başkanları ile İl Yönetim Kurulu üyelerinin tutuklanmalarını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruyla ilgili gerekçeli karar bugün yayımlandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanları ile İl Yönetim Kurulu üyelerinin tutuklanmalarını gerekçe göstererek Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruyla ilgili gerekçeli karar yayımlandı. Karara göre AYM, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle 40.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

HDP İstanbul Eş başkanları Doğan Erbaş ve Aysel Güzel ile İstanbul İl Yönetim Kurulu üyeleri; Ali İpekli, Ayşe Karadağ, Feremez Erkan, Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan ve Kasım Oba tarafından yakalama, gözaltına alma ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluğun makul süreyi aşması iddialarıyla 22 Ocak'ta Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuruya ilişkin gerekçeli karar Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Karara  göre yüksek mahkeme, Mehmet Tayyip Arslan, Muhittin Arslanboğa, Ramazan Çetinçakmak, Süleyman Başer, Süleyman Özcan, Feremez Erkan, Ayşe Karadağ ve Aysel Güzel'e tutuklamanın hukuki olmaması sebebi,  kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle ayrı ayrı 40.000 TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Anayasa Mahkemesi, başvurucuların diğer iddialarının 'kabul edilemez' olduğu kararına vardı. Kasım Oba, Ali İpekli ve Doğan Erbaş için de tutuklamanın hukuki olması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edilmediğine karar verdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

CHP’nin eskisinden daha çok kavgaya, kutuplaşmaya, gerilime ve kamplaşmaya ihtiyacı var
Ekrem İmamoğlu'ndan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan için anma mesajı
Bir siyasi parti daha kuruluyor: İsmi belli oldu
Erdoğan, CHP’ye sıcak mesajlar vererek bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor olabilir
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi bugün toplanıyor