Ankara kırsalında, Roma İmparatorluğu dönemine ait önemli yerleşimleri belirlemek amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Ankara Üniversitesi tarafından Eylül 2021'de Kahramankazan ilçesinde yüzey çalışmaları başlatıldı. Çalışmalar geçen ay tamamlandı ve Helenistik döneme ait önemli yerleşim bulguları ortaya çıkarıldı. Özellikle Karalar Mahallesi’ndeki Asarkaya mevkiinde bir Galat yerleşimi tespit edildi. İlçenin diğer bölgelerinde de yaşam sürekliliği belirlendi.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Gençler Güray, çalışmanın temelinin 1933'te Prof. Dr. Remzi Oğuz Arık tarafından ortaya konulan Helenistik dönem kalıntılarına dayandığını belirtti. İç Anadolu Bölgesi'nin M.Ö. 3. yüzyıldan itibaren Galat (Kelt) kabileleri tarafından yerleşim alanı olarak kullanıldığını söyleyen Güray, Kahramankazan bölgesinin Tolistobok Galatları ile ilişkili yerleşimleri barındırdığını ifade etti. Kazılarda elde edilen mezar buluntuları ve yapısal kalıntılar, bölgenin bir düzce merkezi olduğunu gösteriyor.
Doç. Dr. Güray, Kahramankazan'da yaptıkları yüzey araştırmalarında kırsal mekanlardan oluşan yaşam izlerine rastladıklarını ve antik dönemden kalan tek kalıntının seramik parçaları olduğunu belirtti. Bu bulgular, bölgedeki küçük kırsal yerleşimlerin varlığını ortaya koyuyor. Ayrıca, Ankara'nın Roma dönemini daha iyi anlamak ve bölgedeki antik yerleşimleri tespit etmek için önemli bir veri sunduğunu vurguladı.
Çalışmalar sonucunda bölgedeki defineci faaliyetlerinin arttığına dikkat çeken Güray, "Karalar'da yaşanan defineci çalışmaları oradaki tahribatı artırdı. Burası bir kültürel değer. Türkiye’nin dört bir yanında çok sayıda arkeolojik kalıntı bulunuyor. Bu konuda halkı eğitmek gerekiyor. Bir kayanın içerisinde ya da bir duvarın ardında define yok. Ne yazık ki Karalar’da defineciler tarafından patlatılan yerler mevcut. Bu alanlar artık bozuldu, eski haline döndürülemez," dedi.
Son olarak, projenin kitaplaştırılarak kamuoyuna sunulacağını ve ilerleyen süreçte yeni bulgular ortaya koymayı umduklarını sözlerine ekledi. Bu araştırma, Ankara'nın Roma öncesi ve Helenistik dönemine dair önemli bilgiler sağlayarak şehrin tarihine katkıda bulunmayı hedefliyor.