Ankara'dan NATO’ya ‘YPG’ teklifi

Ankara’nın NATO’ya, YPG’yi resmen terör örgütü olarak kabul etmesi talebinde bulunduğu savunuldu.NATO’nun gelecek hafta yapılacak 70’inci yıl zirvesi öncesi Türkiye ile NATO arasında YPG gerilimi yaşanıyor. Türkiye, Suriye’de...

Ankara’nın NATO’ya, YPG’yi resmen terör örgütü olarak kabul etmesi talebinde bulunduğu savunuldu.

NATO’nun gelecek hafta yapılacak 70’inci yıl zirvesi öncesi Türkiye ile NATO arasında YPG gerilimi yaşanıyor. Türkiye, Suriye’de terör örgütü YPG’yle mücadele konusunda destek görene kadar NATO’nun Baltık ülkeleri ve Polonya için hazırlanan savunma planına destek vermeyi reddetti. Üst düzey bir Türk diplomatik kaynak, güney sınırından gelen YPG tehdidine karşı Türkiye’nin NATO tarafından korunmasını öngören savunma planının ABD’nin itirazıyla onaylanmadığını belirtti. “Bazı müttefiklere destek verilirken diğer müttefiklere verilmemesi kabul edilemez. NATO, üyelerinin tümünün korunması için adım atmalı” ifadelerini kullandı.

Reuters ajansı, NATO’dan 4 üst düzey kaynağa dayandırdığı haberinde, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde YPG ile mücadelesinde daha fazla destek alana dek ittifakın Baltıklar ve Polonya’ya yönelik savunma planlarını desteklemeyi reddettiğini duyurdu. Haberde Türkiye’nin, NATO’daki daimi temsilcisine söz konusu plana imza atmaması talimatını verdiği ve ayrıca ittifakın YPG’yi resmen terör örgütü olarak tanımasını talep ettiği belirtildi.

Üst düzey Türk diplomatik kaynaklar, NATO’nun kuzey kanadının korunmasını öngören savunma planını Türkiye’nin bloke ettiğini doğruladı.

ABD GİRİŞİMİYLE RET

Diplomatik kaynakların verdiği bilgiye göre Mayıs ayında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in katılımıyla Ankara’da yapılan ittifakın karar alma mekanizması olan Kuzey Atlantik Konseyi toplantısında Türkiye’nin güneyinden gelebilecek tehditlere karşı daha fazla koruma tedbiri alınmasını öngören plan, ABD’nin girişimiyle reddedildi. Planda Türkiye’ye yönelik tehditler arasında terör örgütü PKK’nin Suriye kolu YPG de sayılıyordu. Türk yetkililere göre ABD, onaylanması durumunda hukuki olarak YPG’ye karşı mücadele etmesi gerekeceği için bu planı reddetti. Özellikle Barış Pınarı Harekâtı sonrası bazı NATO üyelerinden sert eleştiriler alan Ankara, NATO’da YPG’ye karşı gösterilen genel tavır nedeniyle Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’nın, olası Rus saldırısına karşı NATO tarafından daha fazla koruma tedbiri alınmasını öngören planı engelliyor.

STOLTENBERG, ARA YOL BULMA ÇABASINDA

Ankara, NATO’ya “Türkiye’nin daha fazla korunmasını öngören plan onaylanmadığı için Baltık planına da onay vermeyiz” mesajını iletirken NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Türkiye ile diğer üyeler arasında orta yolu bulmak için çaba sarf ettiği öğrenildi.

Konunun gelecek hafta Londra’da NATO’nun kuruluşunun 70. yıldönümü dolayısıyla düzenlenecek liderler zirvesinde gündeme gelmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Londra’da NATO liderler zirvesinin yanı sıra İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yapılacak dörtlü zirvede de bir araya gelecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.