Ankara'nın gizli hazinelerinden biri yılların tarihine ev sahipliği yapıyor: Kimse bilmiyor!

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Mahkemeağcin yer altı şehri, binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip olup kiliseleri, manastırları ve birçok mağarasıyla dikkat çekmektedir.

Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Mahkemeağcin yer altı şehri, binlerce yıl öncesine dayanan bir tarihe sahip olup kiliseleri, manastırları ve birçok mağarasıyla dikkat çekmektedir.

TARİHLE DOLU BİR YER

Mahkemeağcin Köyü, Kızılcahamam'a bağlı bir yerleşim birimi olarak, gizemli tarihi dokusuyla herkesi şaşırtıyor. Köyde bulunan Mahkemeağcin yer altı şehri, 7. ve 8. yüzyıllardan günümüze kadar uzanan kiliseleri, manastırları ve birçok mağarasıyla öne çıkıyor.

Köyde yaşayan Recep Çankaya, Mahkemeağcin Yer Altı Şehri hakkında şunları ifade etti:

"Geçmiş medeniyetlere ait ‘haç’ işaretleri var. Kaya yapısı Kapadokya’yı andıran bir yapısı var. Kolay oyulabilen kayalar, zamanında savaşlardan sakınmak için buralar yerleşim yeri olarak kullandıklarını biliyoruz. Bu tepenin altı komple bu şekil mağaralardan oluştuğu söyleniyor fakat zaman içerisinde çökmelerden dolayı birçok yeri kapanmış."

YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN ZİYARETİNDE

Mağaranın uzun zamandır bakımsız olduğunu belirten Çankaya, "Zamanında köylüler burada çeltik ile uğraşıyormuş. Yani pirinç ekiyorlarmış. Otlarını getirip bu mağaralara atmışlar. Benim geldiğimiz zamanlar neredeyse bir metre süresince çeltik otları vardı. Hayvanlarını koymuşlar buraya zamanında.

Taş örmüşler ve kapı yapmışlar. Kayalar parçalanmış ve düşmüş. Belediye burayı bir program dahiline aldı fakat şu ana kadar bir gelişme yok. Yapılsa tabii çok iyi olur buralar.

Temizlense ve düşen kayalar kaldırılsa turistik açıdan güzel olur fakat artık o yetkililerin işi. Yerli turistler geliyor. Yabancı turist geçen sefer geldi ve gezdiler," ifadelerini kullandı.

Mahkemeağacin Köyü sakinleri, yetkililerin bu önemli yer altı şehrini korumasını ve gerekli önlemleri almasını umuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.