Anket sonuçlarına göre gençler arasında muhafazakarlık düşüş gösteriyor

Hisar Okulları İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi'nin öncülüğünde yapılan "İkinci Yüzyılın Eşiğinde Toplumsal Değerler ve Gençlik" araştırması sonuçlarına göre, gençler arasında muhafazakârlıkta azalma görülüyor.

Hisar Okulları İnsan ve Toplum Araştırmaları Merkezi'nin öncülüğünde yapılan "İkinci Yüzyılın Eşiğinde Toplumsal Değerler ve Gençlik" araştırması sonuçlarına göre, gençler arasında muhafazakârlıkta azalma görülüyor.

KONDA'nın gençlik araştırmasına göre, gençlerin yüzde 71'i Türkiye'deki eğitim sisteminden memnun olmadıklarını belirtirken, yüzde 56'sı yurtdışında yaşamak istediğini ifade ediyor. Araştırma, gençler arasında muhafazakârlık eğiliminde de gerileme olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırma sonuçlarına göre, gençler arasında kadın-erkek eşitliği konusunda ciddi endişeler bulunuyor. Her 10 gençten 4'ü, genç kadınların eşit imkânlara sahip olmadığını düşünürken, genç kadınların yarısı ise kadınların erkeklerle eşit şartlara sahip olamadığına inanıyor.

Gençlerin yüzde 56'sı eğer fırsat bulurlarsa yurtdışında yaşamayı tercih ediyor. 15-24 yaş grubunda bu oran yüzde 60'a kadar çıkıyor. Modern gençlerin yüzde 62'si ile geleneksel muhafazakârların yüzde 50'si bu düşünceyi paylaşıyor.

Araştırmaya katılan gençlerin üçte ikisi Türkiye'de ifade özgürlüğünün olmadığını düşünüyor. Yaş arttıkça, gelecekte daha iyi şartlara sahip olma umudu azalıyor. Gençler, Türkiye genelinde "eşitlikçilik" ve "insan haklarını savunma" konularına daha fazla önem veriyor.

"Hoşgörü ve tolerans", "çalışkanlık" ve "bireyselcilik" Türkiye genelinde genel değerlerin biraz üzerinde yer alıyor. Ancak "dürüstlük", "gelenekselcilik", "yerli/millilik" ve "misafirperverlik" gibi değerlerin önemi azalmış durumda.

Gençlerin yüzde 44'ü kendisini "Atatürkçü" olarak tanımlıyor. "Milliyetçilik" yanıtı yüzde 38 ile ikinci sırada yer alıyor. "Muhafazakârlık" yüzde 13 ile üçüncü sırada bulunuyor, ancak Türkiye genelinde oransal olarak geride kalıyor. Benzer şekilde, "İslamcı" olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 10 ile Türkiye genelinde alt sıralarda yer alıyor.

Gençlerin yüzde 7'si kendisini sosyalist olarak tanımlarken, yüzde 7'si ülkücü olarak kendini ifade ediyor. Araştırmaya katılan her 10 gençten 4'ü için "Cumhuriyet" denildiğinde akıllarına ilk gelen kelime "Atatürk" oluyor. Hem Türkiye geneli hem de gençler için Cumhuriyetin en önemli değerleri arasında "bağımsızlık", "laiklik" ve "özgürlükçülük" öne çıkıyor. Ancak hem genel Türkiye hem de gençler arasında her 5 kişiden sadece 1'i "özgürlükçülük" değerinin gerçekleştiğini düşünüyor.

"En çok hangi konulara önem verilmeli?" sorusuna verilen yanıtlar şunlar oldu: - Güçlü bir ekonomi - Adaletin sağlanması - Dünya çapında eğitim - Sağlık imkânları - Liyakat - Toplumsal cinsiyet eşitliği - Çevrenin korunması.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.