Anne Adaylarına Kritik Uyarı: Bu Hata Bebeğin Hayatına Mal Olabilir!

Uzmanlar, hamilelik döneminde sigara içmenin, yalnızca bir veya iki adet sigara içilmesinin bile ciddi sağlık risklerine yol açabileceğini vurguluyor. Bu tür alışkanlıkların, hamileliği olumsuz yönde etkileyebileceği ve yenidoğan bebeklerde ciddi sağlık problemlerine neden olabileceği belirtiliyor

Hamilelikte sigara içmenin erken doğum, düşük doğum ağırlığı, kısıtlı fetal gelişim ve diğer komplikasyon risklerini artırdığı biliniyor. Ancak, başta ülkemiz olmak üzere birçok ülkede hamile kadınlar sigara içmeye devam ediyor.

Çinli bilim insanları, sigara içme zamanının ve yoğunluğunun yenidoğanları nasıl etkilediğini araştırmak amacıyla bir çalışma yürüttü. 2016-2019 yılları arasında ABD'de yapılan 12,1 milyon doğum incelendi. Araştırmada, annelerin hamilelikten üç ay önce ve her üç aylık dönemde sigara alışkanlıklarını bildirdikleri veriler değerlendirildi.

BENZERLİKLER GÖRÜLDÜ

Uzmanlar, sigara içen kadınların genellikle daha genç, beyaz, bekar, obez ve düşük eğitimli olduğunu, ayrıca daha fazla sayıda doğum yaptıklarını ve doğum öncesi bakıma daha az zaman ayırdıklarını belirledi. Yenidoğanlarda karşılaşılan sağlık sorunları arasında solunum cihazı gerektiren solunum zorluğu, yoğun bakıma yatış, nöbetler ve ciddi nörolojik problemler yer alıyor.

Araştırmalar, gebelik öncesi günde bir veya iki sigara içmenin bu sağlık sorunlarının riskini %16 oranında artırdığını gösterdi. Anne adaylarının günde 20 veya daha fazla sigara içmesi durumunda ise riskin %31 oranında daha yüksek olduğu belirlendi. Bu bulgular, sigara içmenin hamilelik sürecinde ve yenidoğan bebekler üzerindeki olumsuz etkilerini daha net bir şekilde ortaya koyuyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.