Antalya Kesme Çiçek Sektöründe Liderliğini Koruyor

Antalya, kesme çiçek sektöründe liderliğini koruyor. İlk altı ayda 87 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren kent, özellikle kırmızı karanfil ile dikkat çekiyor. Yüksek girdi maliyetleri ise sektörü zorluyor.

Antalya'nın kesme çiçek sektöründeki güçlü performansı, bu yılın ilk altı ayında 87 milyon dolarlık ihracatla kendini gösterdi, özellikle kırmızı karanfil ihracatının liderliğiyle.

Antalya, kesme çiçek sektöründe küresel bir lider konumunda bulunuyor. Bu yılın ilk altı ayında, 150 milyon dolarlık ihracat hedefinin yaklaşık %58'ini gerçekleştirerek 87 milyon dolar gelir elde etti. Kent, dünya çiçek pazarının kalbinin attığı Hollanda dahil olmak üzere 73 ülkeye çiçek ihraç ediyor.

Özellikle kırmızı karanfil, yine en çok üretilen ve ihraç edilen çiçek türü oldu. Sektör, geçen yılın aynı dönemine göre %1 büyüme kaydederek güçlü bir performans sergiliyor. Antalya, kesme çiçek üretiminin %45'ini, kırmızı karanfil üretiminin ise %48'ini gerçekleştirerek pazardaki liderliğini sürdürüyor.

Ancak sektörü zorlayan önemli bir faktör de yüksek girdi maliyetleri. Üreticilerin kullanımındaki kalemlerde %140'a varan maliyet artışları yaşanmış durumda. Bu durum, fiyatları artırmayı zorlaştırıyor ve karlılık oranlarını düşürüyor. Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, bu zorluklara rağmen 150 milyon dolarlık yıllık gelir hedeflerine ulaşmayı umduklarını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.