Antik Dişlerin Sırrı: Beslenme Değişimi ve Diş Sağlığı Arasındaki Bağlantı

İrlanda'daki arkeolojik kazılarda bulunan antik dişler, şeker ve tahıl tüketiminin çürükler üzerindeki etkilerini açığa çıkarıyor. Araştırmacılar, Bronz Çağı'na ait dişlerde bulunan bakterilerin modern türlerle karşılaştırılmasının önemini vurguluyor.

İrlanda'nın Limerick kentindeki arkeolojik kazılarda bulunan antik dişler, insan beslenmesindeki değişimlerin çürükler ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini aydınlatıyor.

Bilim insanları, İrlanda'nın Limerick kentindeki kireçtaşı mağarasında yapılan arkeolojik kazılarda bulunan insan diş ve kemik kalıntılarını inceleyerek, milattan önce 2280-2140 yıllarına tarihlenen iki diş üzerinde araştırma yaptılar.

Araştırmanın baş yazarı olan Dublin Trinity College Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Lara Cassidy, bir dişte bol miktarda çürüklere yol açan "Streptococcus Mutans (S. Mutans)" bakterisinin bulunduğunu açıkladı. Bu bakterinin asit üretme yeteneği nedeniyle iyi korunamadığını ve genomik kayıtlarda nadiren bulunduğunu belirtti.

Cassidy, araştırmacıların, antik dişlerde bulunan bu bakterilerin bugünkü kadar yaygın olmadığını düşündüğünü ve bu durumun o dönemlerde tüketilen besinlerin daha az rafine şeker ve işlenmiş gıda içermesinden kaynaklanabileceğini ifade etti. Yaklaşık 10 bin yıl önce tarımın başlamasıyla beslenme alışkanlıklarında önemli değişiklikler yaşandığını ve tahıl ile şeker tüketiminin arttığını belirtti.

Dr. Cassidy, Bronz Çağı'ndan kalma bir dişte bulunan "S. Mutans"ın modern örneklerle karşılaştırılmasının, bakterinin şeker ve tahıl tüketimiyle ilişkili zararlı etkilerinin arttığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Araştırmaya dahil olmayan Londra Doğa Tarihi Müzesi İnsan Gelişimi Araştırma Merkezi çalışanı Dr. Louise Humphrey ise antik ve modern "S. Mutans"ın karşılaştırmalı analizinin, 19. yüzyılda rafine şekerin yaygınlaşmasıyla artan çürük oranlarını desteklediğini belirtti.

Araştırmacılar, incelenen dişlerde "Tannerella Forsythia (T. Forsythia)" bakterisinin DNA örneğinin de bulunduğunu belirtirken, antik mikrobiyomların bugüne göre daha fazla biyolojik çeşitlilik içerdiğini ve bunun insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini vurguladılar.

Bu araştırma "Molecular Biology and Evolution" dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.