Antik Lezzetin İzinde: Çatalhöyük’te 6600 Yıllık Ekmek Bulundu!

Çatalhöyük'te keşfedilen Mekan 66'daki fırın yapısında, milattan önce 6600'e tarihlenen mayalanmış ekmek kalıntıları bulundu. Türk arkeologlar, bu keşif ile gıda arkeolojisinin önemini vurguluyor.

Çatalhöyük'te yapılan son keşif, Mekan 66'da bulunan fırın yapısında milattan önce 6600'e tarihlenen mayalanmış ekmek kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. Türk arkeologlar, bu keşif ile gıda arkeolojisinin önemini vurgulayarak, antik dönem insanlarının beslenme alışkanlıkları hakkında önemli ipuçları elde etti.

Çatalhöyük'te, "Mekan 66" olarak adlandırılan alanda bulunan bir fırın yapısı, yakın zamanda keşfedildi. Fırının çevresinde, buğday, arpa, bezelye tohumlarıyla yiyecek olabileceği değerlendirilen avuç içi büyüklüğünde bir buluntu bulundu. Yapılan analizler, bulunan süngerimsi kalıntının, milattan önce 6600'e tarihlendirilen mayalanmış ekmek olduğunu ortaya koydu. Kazı Heyeti Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, modern arkeolojinin gıdanın da arkeolojisi üzerinde çalıştığını belirterek, Türk kazılarının organik kalıntıları hassas bir şekilde belgeleyebildiğini vurguladı.

Türkcan, "Gıda arkeolojisinin başlangıç noktasının yine Anadolu olduğunu söylememiz gerekiyor. Çatalhöyük burada çok önemli duraklardan biri. 2021'de keşfettiğimiz bir bulgu. Türk kazılarında artık çok hassas belgeleme ve detaylı çalışmalarla beraber bu tür organik kalıntıları tespit edebildiğimizi gösterdik." dedi. Bu keşif, arkeolojinin sadece yapılar ve buluntularla sınırlı olmadığını, gıdanın da geçmişteki insan yaşamında önemli bir rol oynadığını gösteriyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.