Apsiyon, Türkiye genelindeki aidat verilerini açıkladı. Rapora göre, 2024'ün ilk 6 ayında aidatlar kiralardan daha fazla artış gösterse de, geçen yıla kıyasla artış hızı yavaşladı. 2022-2023 döneminde site aidatları yıllık yüzde 97 oranında artarken, 2024'te bu oran yüzde 89 oldu.
Son iki yılda kira artışlarının yüzde 25'lik tavan ile sınırlandırılması, aidatların kiraların önünde yükselmesine neden oldu. 2024'ün ilk yarısında aidatlar yüzde 89 artarken, kiralar ortalama yüzde 42,5 oranında yükseldi. Bu dönemde site yönetimleri, maliyetleri kısmak adına işçi çıkarmak ve enerji tasarrufu yapmak gibi önlemler aldı.
Apsiyon verilerine göre, İstanbul, 3.950 TL ile daire başına en yüksek aidat ortalamasına sahip il oldu. Geçen yılın lideri olan Muğla, 2024'te ikinci sıraya geriledi. İstanbul'un Sarıyer ilçesi ise 7.389 TL ile en yüksek aidat ortalamasına sahip bölge olarak öne çıktı.
Kudret Türk, büyükşehirlerdeki aidat verilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Ankara’da en yüksek aidat ortalaması 4.742 TL ile Çankaya ilçesinde kaydedildi. Çankaya’yı, aidatları 2.305 TL ile 3.311 TL arasında değişen Gölbaşı, Akyurt, Yenimahalle ve Etimesgut takip etti. İzmir'de ise en yüksek aidat ortalaması 5.974 TL ile Çeşme’de gerçekleşti. Çeşme’yi, aidatları 4.452 TL ile 5.316 TL arasında değişen Kemalpaşa, Urla, Narlıdere ve Bayraklı izledi. Türkiye genelinde en düşük aidat ortalamasına sahip il ise 310 TL ile Kırklareli oldu.
Apsiyon Akademi Direktörü Ozan Özen, site yönetimlerinin harcamalarının büyük bir kısmını işçilik giderlerinin oluşturduğunu belirterek, aidatların yüzde 66’sının çalışan kapıcı ve site görevlilerinin maaşları, SGK primleri, gelir vergisi, kıyafet, yemek ve yol giderlerine ayrıldığını ifade etti. Giderlerin yüzde 14’ü enerji, yüzde 20’si ise bakım-onarım ve sözleşmeli giderler gibi kalemlere harcanıyor. Özen, site yönetimlerinin aidat artışını sınırlayabilmek adına son iki buçuk yıldır çeşitli önlemler aldığını, işçi çıkarmaları ve enerji tasarruflarına gidildiğini, hatta kıdem tazminatlarının maliklerden toplandığını söyledi. Bununla birlikte, bakım-onarım harcamalarının azaltılması sonucu sosyal tesislerde bazı alanların ve makinelerin kullanılmaz hale geldiğini, periyodik bakımların aksatıldığını da belirtti.