Apple, CSAM taraması özelliğinden vazgeçti

Teknoloji devi Apple iOS 15.2 sürümüyle kullanıma sunduğu özelliğini, gelen yoğun tepkilerin ardından kaldırdığını açıkladı.

Akıllı telefon dünyasının önde gelen isimlerinden biri olan Apple, aynı zamanda güncelleme desteği ile de teknoloji meraklılarının takdirini toplayan bir şirket.

Her ne kadar son zamanlarda Samsung tarafından sunulan güncelleme hizmetinin de yoğun takdir topladığı bilinse de, otoritelere göre Amerikalı teknoloji devi, bu alanda hala rakipsiz. Ancak Apple’ın da bazen hata yaptığı veya iyi niyetle kullanıma sunduğu güncellemelerin başını ağrıttığı olabiliyor.

Hatırlayacağınız üzere şirket, bir süre önce kullanıma sunulan iOS 15.2 güncellemesiyle birlikte CSAM taraması adı verilen bir yenilik sunduğunu açıklamıştı. Bu özellik en basit ifadeyle, çocuk istismarcılarını tespit edebilmek için iCloud’a yüklenen fotoğrafları tarıyor ve olası istismar tespitlerinde polisle işbirliği yaparak çocuk istismarcısının yakalanmasını sağlıyor.

Apple CSAM taraması özelliğini kaldırdı

Özünde gayet iyi ve sosyal etkisi yüksek bir özellik olan CSAM taraması, kullanıcılar tarafından ise yoğun eleştirilere maruz kaldı. Bu durumun arkasında yatan sebep ise, her ne kadar amaç çocuk istismarcılarını yakalamak olsa da, bunun tespiti için bütün fotoğrafların taranacak olması ve çok küçük bir ihtimal bile olsa veri gizliliğinin ihlal edilebileceği kaygısının yaşanması.

Aslına bakarsak yaşadığımız dönem ve sık sık ortalığa saçılan gizli bilgiler düşünüldüğünde, Apple kullanıcılarının bu kaygılarına hak vermemek mümkün değil. İşte gelen bu tepkilere daha fazla duyarsız kalamayan Apple, bir üst düzey yöneticisi aracılığıyla söz konusu özelliğin kullanımına son verildiğini açıkladı. Tabi bu zamana kadar yapılan taramalar ve elde edilen sonuçlara ilişkin herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını da belirtelim.

Microsoft, Call of Duty için Nintendo ile anlaştı

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

iPhone'da bulunan kilit ekranı özelliği Android'e de geliyor
Amazon'un satışları ilk çeyrekte arttı!
Kan grubuna göre hastalık riskleri neler? En şanslılar o kan grubuna sahip olanlar çıktı
On milyonlarca kişi WhatsApp'a gizlice giriyor!
Teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar dünya genelinde devam ediyor!