Ancak uluslararası toplum bu kararı tanımamış ve Ukrayna ile Rusya arasında, askeri çatışmalar başlamıştı. Rusya şimdi Apple’ı haritalarını değiştirerek Kırım’ı Rusya’nın parçası olarak göstermeye zorluyordu. Aksi halde Rusya’daki faliyetlerini yasaklama tehdidi karşısında Apple bu baskıya daha fazla karşı duramadı.
Artık Apple haritalarında Kırım bölgesi, Rusya’nın toprak parçası olarak görülüyor. Uluslararası toplum bölgeyi hala Ukrayna’nın toprağı olarak kabul etse de fiilen bu bölge Rus askerlerinin kontrolü altında ve bölgeye Rusya’nın izni olmadan girilip çıkılamıyor.
Bölgedeki sivil halk da çoğunlukla Sovyetler Birliği döneminden kalan ve Rusça konuşan, Rusya’ya bağlı topluluklardan oluşuyor.
Ancak Apple Rusya’nın baskısını yenmek için bu bölgeyi sadece Rusya içindeki Apple cihazları için Rusya’ya ait gösteriyor. Apple haritalarını Rusya dışından incelediğinizde bölge hala Ukrayna’ya ait görünüyor.
Gözlüklü inekler daha kaliteli süt ürettiler
Yüzyıllarca Osmanlı’nın toprağı olan Kırım’da aynı zamanda Türkler de yaşıyor. Ancak Kırım bölgesi önemli limanları ve ticaret bağlantıları nedeniyle hem Rusya hem de Ukrayna için kritik değer taşıyor. ABD bu çatışmada Ukrayna’yı finansal ve askeri olarak destekliyor.
Dolayısıyla Apple’ın Rusya’nın baskılarına boyun eğmesinin Trump’ı sinirlendirmesi riski de bulunuyor.