Bir otomobile bindiğinizde, camların köşelerinde siyah benekli noktaların olduğunu fark etmişsinizdir, arabanız olsun ya da olmasın.
Çoğu kişi, bu tasarımın yalnızca görsel amaçlarla kullanıldığını düşünse de, aslında tüm otomobillerde bulunmasının sebebi çok farklıdır.
Bu noktalar, sürüş sırasında başınıza gelebilecek birçok olası felaketi önlemek için tasarlanmıştır ve mühendislik harikası olarak kabul edilir. 1950'ler ve 1960'larda araçların ön cam panellerini sabit tutmak için metal çerçeveler kullanılıyordu.
Mühendislikteki ilerlemelerle birlikte, metal çerçevelerin yerini "frit" adı verilen siyah şeritler aldı. Bu şeritler, araba camının gövdeye bağlandığı kenar boyunca uzanır ve siyah noktalardan oluşur.
İç kısımdaki şerit, camın gövdeye daha sağlam bir şekilde yapışmasını sağlar. Dış taraftaki kısım ise, güneşten gelen ultraviyole ışınlarını geri yansıtarak camı korur.
ARABALARDA KULLANILAN BU SİYAH ŞERİT OLMASA NE OLURDU?
Frit, güneşten gelen sıcaklığı savurmaya yardımcı olurken, araba camının bağlantı noktalarının aşırı ısınarak gevşemesini önler. Ancak siyah şeridin ilginç kılan noktası, benekli örüntüsünde yatar.
Frit üzerinde bulunan benekli desen, camın üzerine düşen sıcaklığın daha homojen bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Böylece camdaki ısı dağılımı dengelenir ve sürücünün dikkatini dağıtabilecek yansımaların önlenmesiyle camın çatlaması riski azalır.
Otomobil sürüş testlerinde, frit kullanılmayan araçların yaz sıcağında sıklıkla çatladığı, aşırı sıcaklıklarda camlarda patlama benzeri kazaların yaşandığı görülmüştür.