Araç Muayenesinde 'Adrese Teslim' İhale Tartışması

TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında vatandaşların yüksek ücretler ödediği dönemde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihale şartları eleştiri oklarının hedefi oldu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, ihalenin tekelleşmeyi pekiştirdiğini savunarak, vatandaşların zarar gördüğünü belirtti.

Bu yılın ilk dokuz ayında TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yapılan işlemler için vatandaşlar, toplamda 15 milyar TL’nin üzerinde ücret ödedi. Araç sahipleri, sadece 10-15 dakikalık muayene işlemleri için yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalırken, bu durum kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı.

ÖZELLEŞTİRME İDARESİ'NİN İHALESİNE TEPKİLER

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), araç muayene istasyonlarının yapımı, bakımı ve işletilmesi için iki bölge halinde ihaleye çıktı. İhale şartları arasında, katılımcıların en az 5 yıl süreyle araç muayene sektöründe etkinlik göstermiş olmaları ve son 5 yıl içinde en az 1 milyon aracın muayene işlemini gerçekleştirmiş olmaları gibi zorlayıcı koşullar yer alıyor. Bu durum, birçok kesim tarafından "adrese teslim" bir ihale olarak değerlendiriliyor.

CHP'DEN ELEŞTİRİLER GELİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, ihalenin katılım koşullarının daraltıcı etkisine dikkat çekti. Karasu, "Bu alanda TÜVTÜRK gibi tekel bir imtiyaz sahibi şirketten başka bir şirketin olmaması da dikkate alındığında bu ihale ‘adrese teslim’ bir ihale değil midir?" şeklinde eleştirilerde bulundu. Ayrıca, TÜVTÜRK'ün 2007 yılında araç muayene istasyonlarının 20 yıllık işletim hakkını 552 milyon 150 bin dolara satın aldığını hatırlatan Karasu, bu durumun haksız rekabet ortamına neden olduğunu ve vatandaşların zarara uğradığını vurguladı.

KATILIM KOŞULLARI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Karasu, soru önergesinde ihaleye katılım koşullarının neden bu kadar zorlayıcı olduğunu sorguladı. "En az 5 yıl süreyle araç muayene sektöründe işletici veya alt işletici olarak etkinlik göstermiş olmak" ve "5 senelik bir periyotta en az 1 milyon aracın muayene işlemini gerçekleştirmek" gibi şartların katılımcı sayısını daraltma potansiyeli taşıdığını belirtti.

VATANDAŞLAR ZARARLI ÇIKTI

İhalede belirlenen katılım koşulları ve araç muayene işlemlerinin tekel olması, vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıyı daha da derinleştirdi. Yüksek muayene ücretleri ve sınırlı alternatifler, araç sahiplerini zor durumda bırakırken, muayene işlemlerinde yaşanan haksız rekabet, sektördeki tekelleşmeyi pekiştiriyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.