Araç sahipleri dikkat! O uygulama 1 Nisan'da sona eriyor

Kış aylarında kara yollarında güvenliği sağlamak amacıyla uygulanan kış lastiği takma zorunluluğu, sürücülerin merakla beklediği bir konu haline geldi. Peki, kış lastiği takma zorunluluğu ne zaman son bulacak?

Kış aylarında artan trafik güvenliği için zorunlu hale getirilen kış lastiği uygulaması, bahar aylarının gelmesiyle birlikte sona eriyor. Peki, bu sene kış lastiği uygulaması ne zaman bitecek?

KIŞ LASTİĞİ TAKMA ZORUNLULUĞU 1 NİSAN'DA SONA ERİYOR

Kış aylarında güvenli sürüş için hayati önem taşıyan kış lastiği uygulamasının sona ereceği tarih, sürücüler tarafından merak konusu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirlenen tarihe göre, kış lastiği takma zorunluluğu 1 Nisan 2024 tarihinde sona erecek.

Kış Lastiği Zorunluluğu Ne Zaman Başlamıştı?

Kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık 2023 tarihinde başlamıştı. Zorunluluk kapsamında, tüm ticari araçlar, şehirler arası seferlerde kış lastiği kullanmak zorundaydı.

HANGİ ARAÇLAR İÇİN ZORUNLU?

Kış lastiği uygulaması, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında tüm ticari araçlar için geçerlidir. Bu kapsamda;

  • Kamyonlar
  • Tırlar
  • Otobüsler
  • Minibüsler
  • Taksi
  • Dolmuş

gibi araçlar kış lastiği takmak zorundadır.

DENETİMLER KİM TARAFINDAN YAPILIYOR?

Kış lastiği uygulamasına uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor. Denetimler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın yetkilendirdiği personelin yanı sıra Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı'nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılıyor.

​​​​​​​

2024 KIŞ LASTİĞİ TAKMAMA CEZASI NE KADAR?

Kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan sürücülere 2 bin 568 TL  idari para cezası kesilmektedir. Ayrıca, trafik güvenliğini tehlikeye atmaktan dolayı ehliyetlerine 10 puan ekleniyor.

KAÇ DERECENİN ALTINDA KIŞ LASTİĞİ KULLANILMALI?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kış lastiği uygulamasının sona ermesine rağmen, hava sıcaklığının 7°C'nin altına düştüğü durumlarda kış lastiklerinin kullanılmaya devam etmesini tavsiye etmektedir. Ayrıca, sürücülerin lastik diş derinliklerini kontrol etmeleri ve yıpranmış lastikleri değiştirmeleri de önemlidir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.