Araç Sahiplerine Uyarı: Ölçüm Yaptırmayanlara 9 Bin 943 TL Ceza!

Vergi tahsilatında sıkı denetimlere hız veren kamu kurumları, araç sahiplerine yönelik yaptırımları artırdı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, araçların zorunlu ölçüm işlemlerini yaptırmayan sahiplerine para cezası uygulanacağını duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hava kirliliğini azaltma amacı doğrultusunda Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) uygulamasını 81 ilde devreye aldı. Bu yeni sistem sayesinde, egzoz muayenesinden geçmemiş araçlar, trafik akışını kesintiye uğratmadan kolaylıkla tespit edilebiliyor.

BİR MİLYON ARACA CEZA KESİLDİ

Bakanlık, egzoz muayenesini yaptırmayan araç sahiplerine yönelik uygulanan cezalar hakkında bilgi verdi. Yapılan açıklamada, "Temiz hava ve sağlıklı bir çevre hedefiyle EGEDES'i tüm 81 ilde aktif hale getirdik. Bu sistemle, egzoz emisyon muayenesi yapılmayan araçları tespit ederek trafik kaynaklı hava kirliliğini azaltmayı amaçlıyoruz. Bu kapsamda, egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan yaklaşık bir milyon araca idari ceza uyguladık" denildi.

PLAKA TANIMA CİHAZIYLA DENETİM

Çevre ve şehircilik uzmanı Hasan Ege, EGEDES projesinin amacının denetimlerin etkinliğini artırmak ve ulaşım kaynaklı emisyonları azaltmak olduğunu belirtti. Ege, araçların plaka tanıma cihazlarıyla hem sabit hem de hareket halindeyken tespit edilerek egzoz emisyon ölçümü yapılmayan araçlara ceza kesildiğini aktardı.

2024 yılı için egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayanlara kesilen cezanın 9 bin 943 TL olduğunu hatırlatan Hasan Ege, son bir yıl içinde yaklaşık 1 milyon aracın egzoz emisyon ölçümü olmadan trafiğe çıktığını belirttiklerini ifade etti.

ÖLÇÜM TARİHLERİ E-DEVLET'TE

Hasan Ege, araç sahiplerinin egzoz muayenesine dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı ve "Araç sahiplerinden insan sağlığı açısından egzoz emisyon ölçümlerini düzenli olarak yaptırmalarını rica ediyoruz. Cezalardan kaçınmak için ölçüm tarihlerini e-Devlet üzerinden takip etmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.