Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Tebliği'nde yapılan güncellemeyle, 1 Temmuz 2025 itibarıyla trafiğe kaydolacak bireysel taşıtların Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazı taktırması zorunlu hale geliyor. Daha önce sadece kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan taşıtlar için geçerli olan bu uygulama, bireysel taşıtları da kapsayacak.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girilmesinin yol açtığı usulsüz fatura kullanımını engelleyerek kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla UTTS'yi hayata geçirdi. Yapılan değişiklikle, kiralama veya işletme kanalıyla edinilen yaklaşık 8 milyon taşıta, 31 Aralık’a kadar TTB takılması zorunluluğu vardı. 1 Temmuz 2025'ten itibaren, bireysel taşıtların da TTB taktırması gerekecek. Ayrıca, akaryakıt dağıtım şirketlerinin Taşıt Tanıma Sistemi'ne kayıtlı bireysel taşıtlar da 30 Haziran 2025’e kadar TTB taktırmak zorunda.
Genel bütçeye dahil daireler, özel bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelere ait taşıtlar ile diplomatik temsilcilikler ve bazı uluslararası kuruluşlara ait taşıtlar UTTS kapsamına girmiyor.
GİB, 5 Ekim 2023 tarihinde yayımladığı UTTS Tebliği ile akaryakıt satışlarında plaka bilgisinin elle girilmesinin kayıt dışı uygulamalara yol açtığını tespit etti. Bu durum, akaryakıt alımı sırasında başka taşıtlara ait plaka bilgilerinin sisteme girilmesiyle usulsüz fatura oluşturulmasına neden olmakta ve her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına yol açmaktadır.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından işletilecek UTTS ile TTB'ye kayıtlı taşıt plaka bilgileri akaryakıt alımı sırasında otomatik olarak sisteme aktarılacak. Bu sistem, elle plaka girişini önleyerek taşıt bilgilerini doğrudan akaryakıt pompalarına bağlı ödeme cihazlarına iletecek, böylece kayıt dışı fatura uygulamaları ve vergi kayıpları engellenecek.