Araç satın almayı düşünenler için iyi haber! Bankalar faiz indirimleriyle ilgili ilk adımları attı

Merkez Bankası'nın taşıt kredilerindeki sıkılaştırma politikasını sonlandırma kararı almasıyla, bankaların 2024 yılının dördüncü çeyreğinde faiz oranlarını düşürmesi öngörülüyor.

Merkez Bankası’nın son dönemde uyguladığı sıkı para politikaları nedeniyle bankalar faiz oranlarını önemli ölçüde artırdı. Yüksek faizler, vatandaşların kredi almasını zorlaştırarak otomotiv sektöründe ciddi bir düşüşe yol açtı. Firmalar çeşitli kampanyalarla müşteri çekmeye çalışsalar da, otomotiv pazarı Ocak ile Eylül ayları arasında yüzde 15 oranında daralma gösterdi.

Otomobil pazarının canlanması için Merkez Bankası'nın faizleri düşürmesi talep edilirken, şirketleri sevindiren bir gelişme yaşandı. Merkez Bankası'nın gerçekleştirdiği banka kredi eğilim anketinin üçüncü çeyrek sonuçları açıklandı ve taşıt kredilerinde sıkılaştırma politikasının sona ereceği duyuruldu.

Ayrıca, Temmuz ayında yüzde 55,36 seviyesinde olan taşıt kredisi faizlerinin Eylül ayı itibarıyla 42,67'ye düştüğü belirtildi. Ntvpara'nın haberine göre, taşıt kredisinde uygulanan faiz oranları yüzde 4 ile yüzde 6 arasında değişiyor; bazı bankalar ise yıllık maliyet oranlarını yüzde 158'e kadar çıkarabiliyor.

Yılın son çeyreğinde bankaların faiz oranlarında bir düşüş yaşanması bekleniyor. Örneğin, 400 bin lira taşıt kredisi için aşağıdaki gibi hesaplamalar yapılabiliyor:

- Faiz oranı: Yüzde 4
  - Vade: 48 ay
  - Aylık taksit: 24.757 TL
  - Toplam geri ödeme: 893.263 TL
  - Yıllık maliyet oranı: Yüzde 84,29

- Faiz oranı: Yüzde 6,2
  - Vade: 48 ay
  - Aylık taksit: 16.544 TL
  - Toplam geri ödeme: 795.127 TL
  - Yıllık maliyet oranı: Yüzde 155

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.