Bir otomobil alımının ortalama 850 bin TL'ye mal olduğu günümüzde, KASKO, sigorta, akaryakıt ve bakım gibi ek maliyetlerle birlikte ödenen toplam tutar 1 milyon TL'yi aşabiliyor. Bu yüksek maliyetler karşısında araç sahipleri tasarruf etmenin yollarını arıyorlar.
Özellikle otomobil sahiplerinin sıklıkla başvurduğu tasarruf yöntemlerinden biri, araçların "ekonomik mod" ve "start-stop" özelliklerini kullanmak oluyor. Bu özellikler, yakıt tasarrufunu artırmak için ideal olarak düşünülse de, yanlış veya gereksiz kullanımı durumunda sürücülere pahalıya mal olabiliyor.
ARABAYI SÜREKLİ DÜŞÜK DEVİRDE KULLANMAK ZARARLI MI?
ATV Haber'e konuşan sürüş eğitmeni Rıdvan Kayacı, motorun düşük devirlerde kullanılmasının motorun iç hacminde kapasite azalmasına, yakıtın daha fazla tüketilmesine, yağlama sorunlarına ve filtrelerin tıkanmasına yol açabileceğini belirtti.
İleri sürüş teknikleri uzmanı Serkan Çabuş ise, motorun devir saati bin ila dört bin devir arasında normalde çalıştığını ancak zaman zaman beş bin devire kadar çıkabildiğini söyledi. Düşük devirlerde sürekli kullanmanın uzun vadede motorda aşınmaya neden olabileceğini ve motorun yorulmasına sebep olabileceğini ifade etti.
UZUN YOLDA EKONOMİK MOD KULLANIRSAK NE OLUR?
Ekonomik mod, isminden de anlaşılacağı gibi yakıt tasarrufunu sağlamak için kullanılırken, uzmanlar bu modun uzun yolculuklarda kullanılmasının dezavantajlarına dikkat çekiyor. Örneğin, şehirler arası seyahatlerde bu modun araca zararının en az 100 bin TL olabileceğini belirtiyorlar.
Sürüş eğitmeni Rıdvan Kayacı, "Ekonomik modda yüksek hızlarda gitmek, aracın performansını azaltır ve motoruna ekstra bir yük bindirir. Bu da motorun zarar görmesine neden olabilir" dedi.
Start-stop özelliği ise araç durduğunda motorun otomatik olarak kapanmasını sağlar. Yakıt tasarrufu amaçlı olan bu özelliğin de araca mekanik olarak zarar verebileceğini ifade eden Rıdvan Kayacı, "Bu sık dur-kalk işlemi aracınıza zarar verebilir. Bu özelliği mümkün olduğunca az kullanmak önemlidir" şeklinde konuştu.