Aracı kurumların vadeli pozisyonları spota taşınacak

Borsa İstanbul'da yaşanan keskin düşüşün ardından aracı kurumların vadeli işlemler opsiyon borsasındaki kontratlarının özel bir operasyonla spot piyasaya geçirilmesi kararı çıktı.

Borsa İstanbul'da hisseler uzun süre boyunca ekonomistlerin 'anlamlandıramamasına' rağmen artarak 3 bin 500 TL seviyesine kadar yükselmiş, sonrasında ise büyük bir değer kaybı yaşanarak 3 bin 100 lira seviyelerine kadar gerilemişti. Borsa İstanbul'daki yükselişin vadeli işlemler piyasası sayesinde yaşandığı ortaya çıkmıştı.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, kurumların vadeli işlemler opsiyon borsasındaki kontratların spot piyasasına geçirilmesine karar verildi.

"Spekülatörler büyük ihtimalle battı"

Gazetenin konuştuğu kaynaklara göre, bu kararla birlikte, vadeli işlemlerden aracı kurumların kurtarılması sağlanırken spot piyasada yükü taşımaları şartı yine sıkıntılı olarak değerlendiriliyor. Ancak kaynakların verdiği bilgiye göre sistemin sağlıklı işleyişini sürdürebilmesi için bu pozisyonların temizlenmesi şart.

Habere göre, Borsa İstanbul'un yükseliş döneminde işlem yapan spekülatörlerin büyük ihtimalle battığı ve piyasan silindikleri belirtildi. Kaynaklar, kurumların vadeli pozisyonları spota geçirmek için parayı nereden bulduğunun da önemli olduğunu hatırlattı. Kaynaklar, krediyle spota taşınması halinde aracı kurumların bunları satma ihtimalinin piyasa üzerinde 'Demokles'in kılıcı' gibi durduğu uyarısı geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

S&P Türkiye'nin ekonomik durumunu değerlendirdi: "Kredi notu görünümü pozitif seyrediyor"
Telefon alacaklar elinizi çabuk tutun, zamlar yolda!
Katkılı Motorin ve Benzin Tek Fiyat Olacak!
Yeni bir kriz daha kapıda: Remzi Özdemir'den sakın satmayın uyarısı!
Türkiye'nin Kredi Notu Yükseldi!