'Arapları öldürdüm, sakınca yok' diyen bakandan yeni açıklama: Sivilleri öldürürüz!

2006'da Hizbullah'ın zaferiyle sonuçlanan son savaşın üzerinden 10 yıl geçti ve bugünlerde yeniden bir İsrail-Lübnan savaşının çıkabileceği konuşuluyor. Haaretz'den Amos Harel'e konuşan İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett,...

2006'da Hizbullah'ın zaferiyle sonuçlanan son savaşın üzerinden 10 yıl geçti ve bugünlerde yeniden bir İsrail-Lübnan savaşının çıkabileceği konuşuluyor. Haaretz'den Amos Harel'e konuşan İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett, 2006 savaşındaki deneyimlerini aktararak, Hizbullah'ın roket fırlatma rampalarını yok etmenin pek mümkün olmadığını kabul etti.

Hizbullah'ın silahlarını nüfusun yoğun olduğu bölgelere iliştirdiğini ileri süren İsrailli siyasetçi, Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Aun'un da Hizbullah'ın devlet ve orduyla iç içe geçtiğini doğruladığını söyledi.

Bennett, dönemin ABD Başkanı George W. Bush'un İsrail'den "sivil altyapıyı vurmamasını" istediği için İsrail'in savaşı kazanmasının mümkün olamadığını savunurken, olası bir savaş halinde Lübnan'ın altyapısının, havaalanlarının, elektrik santrallerinin, trafik kavşaklarının ve ordu üslerinin İsrail için "meşru hedef" sayılarak vurulması gerektiğini kaydetti.

Bennett, "Eğer Hizbullah İsrail'in içine roket atarsa, bu Lübnan'ın Ortaçağ'a geri döndürülmesi anlamına gelir" dedi.

Bennett, gelecekteki bir savaşa hazırlanmaktansa onu önlemenin daha iyi olacağını, sert mesajlarının bunları hedeflediğini, kendilerinin Lübnan'a saldırma gibi bir niyetlerinin olmadığını savundu.
İsrailli bakana göre, savaş başladığı takdirde Lübnan'ın sivil altyapısına yapılacak devasa bir saldırı vesilesiyle uluslararası müdahale hızlanacak ve böylece savaş daha kısa sürecek. Bennett, İsrail'in de kısa süren bir savaştan yana olduğunu belirtti.

Naftali Bennett, daha önce de 'Hayatım boyunca bir çok Arap öldürdüm, bundan yanlış bir şey göremiyorum.' açıklamasıyla dikkat çekmiş, gelen tepkilerin ardından sözlerinin çarpıtıldığını iddia etmişti.

Bennett'in yaklaşımı ise tamamiyle yeni değil. 2008 yılında, o dönem İsrail Kuzey Komutanlığı'nın başındaki isim olan Gadi Eisenkot (şu anda İsrail Genelkurmay Başkanı), "Dahiye Doktrini"ni ortaya atmıştı. 2006 yılında küçük ölçekte Güney Lübnan'ın Dahiye kentinde denenen bu yaklaşıma göre, Hizbullah ile özdeşleşen bölgelerdeki sivil yerleşimlere ve binalara yönelik yoğun bir saldırı düzenlenecek ve böylece hem Hizbullah caydırılacak, hem de savaş kısa sürecekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
İsrail'in Misilleme Tehdidi: Tutuklama Kararı Çöküşe Yol Açabilir
KFC ve Pizza Hut'un ABD'deki satışları geriledi
Blinken'in İsrail Ziyareti: Gazze Saldırıları ve Rehine Krizi Görüşüldü