Araştırma: Sosyal medyada gezinmek sorununuzu daha kötüleştiriyor

Toronto Üniversitesi'nden Dr. Katy Tam, insanların can sıkıntısından kaçınmak için videoları hızlı ileri sardıklarını ancak bu davranışın can sıkıntısını artırdığını belirtti.

Toronto Üniversitesi Scarborough'dan psikoloji araştırmacısı Dr. Katy Tam, "Araştırmamız, insanların can sıkıntısından kaçınmak için videoları ileri sardığını veya atlattığını gösteriyor; ancak bu davranış aslında can sıkıntısını artırıyor" dedi.

Dr. Tam, "Bu durum, seyretme deneyimlerini daha az tatmin edici, ilgi çekici ve anlamlı hale getiriyor" diye ekledi.

GENÇLERDE ARTAN SIKILMA EĞİLİMİ

Tam, geniş bir eğlence yelpazesi sunan dijital dünyanın, insanların daha az sıkıldığını düşündürebileceğini belirtti. Ancak, 2008-2020 döneminde yapılan araştırmalar, gençler arasında artan bir sıkılma eğilimi olduğunu gösterdi. Tam, "Bu endişe verici çünkü can sıkıntısı, depresyon belirtileri, daha düşük akademik başarılar ve sadist davranışlar gibi olumsuz ruh sağlığı, öğrenme ve davranışsal sonuçlarla bağlantılıdır" dedi.

Yayınlanan çalışmada, araştırmacılar videoları hızlı ileri sarmanın ve değiştirme seçeneğinin can sıkıntısı üzerindeki etkisini ortalama 1200 kişi üzerinde iki deneyle araştırdı. İlk deneyde, katılımcılar iki farklı seyretme deneyimi yaşadı: ilki, geçiş veya ileri sarma seçeneği olmadan 10 dakikalık bir video izlemek, ikincisi ise yedi 5 dakikalık video arasında geçiş yapma imkanı olan bir 10 dakikalık süre geçirmekteydi.

İkinci deneyde ise, katılımcılara bir turda 10 dakikalık bir video izletilirken, diğer turda 50 dakikalık bir videoyu ileri veya geri sarmaları için fırsat tanındı. Katılımcılar, her iki deneyde de geçiş yapmanın kendilerine daha az sıkılacaklarını düşündürmesine rağmen, tam bir video izlemenin daha ilgi çekici, tatmin edici ve anlamlı olduğunu belirttiler.

Tam, "Can sıkıntısı dikkatimizle yakından bağlantılıdır," dedi. "Ne kadar meşgul olduğumuz ve ne kadar meşgul olmak istediğimiz arasında bir boşluk olduğunda sıkıldığımızı hissederiz. İnsanlar videolar arasında geçiş yaptıkça, hiçbir videoyla tam olarak etkileşim kurmuyorlar ve bunun yerine daha ilginç bir şey arıyorlar."

Can Sıkıntısını Farklı Şekillerde Değerlendirmek

Medya Psikolojisi Araştırma Merkezi'nin direktörü Dr. Pamela Rutledge, can sıkıntısının gerçekte ne anlama geldiğini daha iyi anlamanın önemli olduğunu söyledi. Rutledge, "Bu tür bir çalışmanın, can sıkıntısını motivasyonel bir sinyal olarak görmek yerine dijital medyaya karşı başka bir işaret olarak yanlış yorumlanması kolaydır" dedi.

Rutledge, can sıkıntısının öfke veya üzüntü gibi hoş olmayan bir duygu olduğunu ve sık sık yanlış anlaşıldığını belirtti. "Bazı insanlar can sıkıntısını tembellik veya hırs eksikliğiyle eş tutarken, bunun hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir," dedi. "Can sıkıntısı, tüm olumsuz duygular gibi, yaptığımız şeyi değiştirmemiz için bizi motive eden bir işarettir."

Rutledge, can sıkıntısını bir eksiklik olarak görmek yerine motivasyonel bir araç olarak değerlendirenlerin farklı tepkiler verebileceğini vurguladı. "Bunu bir eksiklik olarak görmek, daha hızlı tepki verip dikkat çekmek için birisini harekete geçirebilir. Diğer yandan, can sıkıntısı beni düşünmeye yönlendirebilir ve hangi faaliyetlerin gerçekten anlamlı ve ödüllendirici olduğunu sorgulamamı sağlayabilir," dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.