Araştırma: Vücut tipi böyle olan kadınların kansere yakalanma riski daha yüksek!

Karın bölgesinde aşırı yağlanma olan uzun boylu kişiler ve obezlerin kolon (kalın bağırsak) kanserine daha fazla yakalandığı bulunmuş oldu. Aşırı kilonun bu kanser riskini artırdığı önceki çalışmalarda görülse de farklı yağlanma türlerinin etkisi saptanmamıştı.

KOLON KANSERİ RİSKİ VE VÜCUT YAĞLANMASI

Uluslararası araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışmada, karın bölgesinde aşırı yağlanma olan uzun boylu kişilerin ve obezlerin kolon (kalın bağırsak) kanserine daha fazla yakalandığı tespit edildi. Önceki çalışmalarda obezitenin bu kanser riskini artırdığı biliniyordu, ancak farklı yağlanma türlerinin etkisi belirsizdi.

VÜCUT TİPLERİNE GÖRE ARAŞTIRMA

Birleşik Krallık'taki Biobank'ten sağlanan 329 bin 828 kişinin sağlık verilerinin incelendiği araştırmada, katılımcılar vücut tiplerine göre dört gruba ayrıldı: Vücut genelinde obez olanlar, uzun boylu ve vücuda yayılan yağlanması olanlar, karın bölgesinde yağlanması olan uzun boylular ve daha kısa ve kilolu olanlar. Katılımcıların 3 bin 728'i kolon kanseriydi.

YAĞIN VÜCUTTA BİRİKME YERİ ÖNEMLİ

Araştırmanın yazarları, yağın vücutta biriktiği bölgenin vücut kitle indeksinden daha önemli olduğunu belirtiyor. Boy ve kilo üstünden hesaplanan vücut kitle indeksi, kişinin ideal kilosuna ne kadar yakın olduğunu gösterirken, yağlanmanın vücutta hangi bölgelerde olduğu kanser riskini etkiliyor.

GENLERİN ROLÜ

Bilim insanları, 460 bin 198 kişinin genetik verilerini inceleyerek 3 bin 414 genetik varyant tespit etti. Bu sayede, farklı vücut tiplerindeki kanser riskinin yüksek olmasında genlerin oynadığı rolü belirlediler. Genel olarak, obez vücut şeklinin belirli beyin bölgelerinde aşırı ifade edilen genlerle; uzun boylu ve abdominal obez vücut şeklininse yağ dokusunda aşırı ifade edilen genlerle ilişkili olduğu bulundu. Bu bulgu, sindirim sağlığının beyin ve yağ dokusundan kaynaklanabileceğini gösteriyor.

Çalışmanın sonuçları, Science Advances dergisinde yayımlandı. Bu sonuçlar, vücut yağlanmasının kanser riski üzerindeki etkilerini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.