Araştırmacılar, Yapay Zekânın İnsanlığı Yok Etme İhtimalini Değerlendirdi

Yapay zekânın kamyon sürme ve insanların katıldığı maratonlarda yarışma gibi görevlerin 2030'larda gerçekleşeceği tahmin ediliyordu, ancak bu tahminler biraz daha erkene çekildi.

Yapay zekâ alanında faaliyet gösteren araştırmacılar arasında gerçekleştirilen bir ankete göre, yapay zekânın insanlık için varoluşsal bir tehdit oluşturma olasılığı artıyor.

Ankete katılan 2.778 yapay zekâ araştırmacısına, üst düzey makine zekâsının (HLMI) insanlık için ne kadar olumlu veya olumsuz olabileceği dahil bir dizi soru yöneltilmiştir. Katılımcılardan gelecekteki yapay zeka gelişmelerinin "insan neslinin tükenmesine veya benzer şekilde insan türünün kalıcı ve ciddi şekilde güç kaybetmesine" neden olma olasılığını yüzde olarak değerlendirmeleri istenmiş, ortalama tahmin yüzde 5 olarak belirlenmiştir.

Ayrıca, ankette geçen yıl yapılan aynı ankete göre genel bir kayma yaşandığı görülmüştür. Genel olarak, yapay zekanın tüm işleri otomatik hale getirmesi veya belirli dönüm noktalarına ulaşmasının daha önce tahmin edilenden daha erken bir tarihte gerçekleşeceğine dair bir eğilim gözlemlenmiştir. Bu değişim, yapay zekanın dil tabanlı görevlerde ve diğer alanlarda beklenen başarılarını daha önceye çektiği yönündedir.

Araştırmacılar, gelişmiş yapay zekanın sosyal sonuçlarına dair geniş bir görüş yelpazesi olduğunu belirtmiş ve iyimser senaryoların yapay zekanın iş ve yaşamın çeşitli yönlerinde çığır açma potansiyeline işaret ettiğini, ancak kötümser tahminlerin yapay zekanın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasındaki yüksek risklere dikkat çektiğini ifade etmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Teknoloji Haberleri

Uzmanlar, Google'ın telefon dinleme özelliğine tepki gösterdi: "Son derece tehlikeli"
Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanlarından Yapay Zeka İçin Tarihi Adım
ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli: Yüz ifadelerinden duyguları okuyabiliyor!
WhatsApp'a güncelleme: O sıkıcı özellikten kurtuluyoruz!
TikTok, YouTube'a rakip olacak: Saatlik videolar test ediliyor!