Çaresizlik Bitcoin'e yöneltiyor
Arjantin'de %50'yi bulan enflasyon oranı halkın belini bükerken hükûmet vatandaşlarının sadece 200 dolar değerinde pesosunu değiştirmesine izin veriyor.
Bu durum, bir çıkış arayan Arjantinlileri kripto para birimlerine yönlendirdi. Özellikle de madencilik, Arjantin şartlarında kârlı sayılabilecek bir iş.
Nicolas Bourbon bu konuda şunu söylüyor:
“Madencilerin ürettiği kripto para tipik olarak paralel döviz kuru üzerinden satılıyor, ancak enerji sübvansiyonlu bir oranda ödeniyor. Şu anda gelirler çok yüksek.”
Bu durum da Arjantin'de çok sayıda kişinin kripto para madenciliğine başlamasına neden oldu.
Arjantin'de elektrik ucuzElektriğin Arjantin'de ucuz olması da madenciliği kârlı hâle getiriyor. Madencilik faaliyeti çok fazla elektrik tüketmesine rağmen madenciler kâr edebiliyorlar.
Arjantin'de bir elektrik faturası ortalama bir aylık gelirin %2-3'ü oranında. Bu, komşu ülkelere göre çok daha düşük bir oran.
Arjantin'de elektrik devlet tarafından sübvanse ediliyor. Elektrik fiyatı için kilovat-saat başına 0.022 ABD doları ödeniyor. Bu, sektörün ortalama 0.06 ABD dolarına kıyasla çok daha kârlı.
Öte yandan sadece kişiler değil, kripto para madenciliği yaparak para kazanan şirketler de Arjantin'deki bu şartlara ilgi duymakta.
Dünyanın en büyük Bitcoin madencilik şirketlerinden biri olan Bitfarms da Arjantin'de bir elektrik santrali kurmak için planlarını açıkladı. Şirketin CEO'su Geoffrey Morphy, Bloomberg'e şu açıklamayı yaptı:
“Elektrik üretim sistemlerini gereğinden fazla inşa eden yerler arıyorduk. Arjantin’deki ekonomik aktivite azaldı ve güç tam olarak kullanılmıyor. Bu bir kazan-kazan durumu.”