Arkeologlar, MÖ 2400 civarında yerleşimin başladığı tahmin edilen El Natah'ta önemli buluntulara ulaştı. Surlar ile çevrili bu antik yerleşim alanının, ortalama 500 kişiye ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. Kazılarda, topraktan yapılmış olduğu tahmin edilen 50'den fazla ev kalıntısı, çok sayıda çömlek ve öğütme taşı bulundu. İki binanın yer aldığı merkezi alanın idari amaçlarla kullanıldığı tahmin ediliyor. Ayrıca batıdaki mezarlıkta büyük ve yuvarlak mezarlar dikkat çekiyor.
El Natah, Mezopotamya, Mısır ve Levant gibi bölgelerdeki gelişmiş şehirlere göre daha küçük ve yavaş gelişen bir yerleşim. Bilim insanları, o dönemde bölgedeki göçebe yaşamın hâkim olduğunu ve El Natah gibi vahaların daha uzun bir kentleşme süreci geçirdiğini belirtiyor.
Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nden başyazar Guillaume Charloux, şöyle açıklamada bulundu: "Mezopotamya ve Mısır'da kentleşme MÖ 4. binyılda başlarken, araştırmamız Arabistan'ın kuzeybatısındaki karmaşık toplumsal yapının daha geç bir dönemde geliştiğini gösteriyor."
Charloux, konuşmasında ayrıca El Natah'ın 14,5 kilometre uzunluğunda bir surla çevrili olduğunu ve bu büyük surların savunma açısından çok önemli bir rol oynadığını ifade etti. Surların bazen altı metre kalınlığa ulaştığını ve aynı zamanda kaynaklara erişimin merkezi bir şekilde kontrol edilmesini amaçladığını belirtti. Tayma vahasıyla karşılaştırılabilecek bu yapılar, Arabistan'da benzeri olmayan bir koruma stratejisi ortaya koyuyor ve Bronz Çağı'nda birbirine bağlı müstahkem vahalardan oluşan bir ağ öneriyor.