Arnavutluk, Bektaşiler için Vatikan benzeri egemen bir devlet kuracak

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, The New York Times'a verdiği röportajda Bektaşilere "Vatikan tarzı" bir anklav oluşturma planını açıkladı. Bu yeni oluşum, dini hoşgörüyü teşvik etmeyi amaçlıyor. Rama, detayları yakın zamanda paylaşacağını belirtti ve projenin manevi bir mesele olduğunu vurguladı.

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, ABD'nin ünlü medya kuruluşlarından The New York Times'a verdiği röportajda, dini hoşgörüyü teşvik etmek amacıyla Bektaşilere "Vatikan tarzı" bir anklav oluşturma planlarını açıkladı. Rama, bu yeni oluşumun, Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü İslam anlayışını desteklemeyi amaçladığını belirtti. "Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız" dedi.

Rama, planın yalnızca en yakın yardımcılarından birkaçının bilgisi dahilinde olduğunu ve NATO müttefiki ABD'nin bilgilendirilmediğini ifade etti. Başkent Tiran'da kurulacak bu yapının "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" olarak adlandırılacağını ve detaylarının yakında açıklanacağını söyledi. Ancak, bu yeni oluşumun kurulmasının zaman alacağını da vurguladı.

Yeni devletin ordu, sınır muhafızları ve mahkemeye sahip olmayacağını belirten Rama, pasaport renginin yeşil olacağını ancak kimlerin pasaport alabileceği gibi detayların üzerinde çalışılması gerektiğini ifade etti. Bu girişimin bir mülkiyet meselesi değil, manevi bir mesele olduğunu dile getirdi.

Bektaşilik, Allah’ın varlığına, Kuran-ı Kerim’in hak kitap olduğuna ve Hazret-i Muhammed’in son peygamber olduğuna inanarak, İslam'ın tasavvufi bir yorumudur. Hacı Bektaş Veli'nin öğretilerine dayanan bu inanç, Anadolu'daki Hoca Ahmed Yesevi'nin mirasının bir parçasıdır.

Vatikan ise, İtalya'nın Roma şehrinde bulunan, Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan bağımsız bir devlettir. Yüksek duvarlarla çevrili olan Vatikan, hem yüzölçümü hem de nüfus bakımından dünyanın en küçük bağımsız ülkesi olma özelliğini taşır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.