Artan Arı Ölümleri: Arılar toplu şekilde ölebilirler!

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle arıların kış uykusuna yatmadığını belirtti.

Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, son dönemde artan toplu arı ölümlerinin nedenlerini değerlendirdi. Yarsan'a göre, bu ölümler ilk olarak iklim değişikliği kaynaklı. İklimin dengesizleşmesi, arıların doğal yaşam döngüsünü etkileyerek, beklenmedik davranışlar sergilemelerine yol açıyor.

ARILARDA TOPLU ÖLÜM ENDİŞESİ

Normalde kış aylarında "kış salkımı" adı verilen bir süreçte olan arılar, artan sıcaklıklarla birlikte beklenenden erken bahar davranışları sergilemeye başlıyor. Prof. Dr. Ender Yarsan, bu durumun arıların besin kaynaklarını erken tüketmelerine ve zayıflamalarına neden olduğunu belirtti.

Ayrıca, arı ölümlerinde ilaçların etkisiz kalmasının da önemli bir etkisi olduğuna dikkat çekti. Tarım ilaçları, arıların doğal yaşam alanlarında kullanıldığında, arılar üzerinde toksik etkilere yol açabiliyor. Özellikle tarım ilaçlarının bilinçsizce ve yoğun bir şekilde kullanılması, arı kolonilerinin ciddi şekilde zarar görmesine neden olabiliyor.

Prof. Dr. Yarsan, toplu arı ölümlerinin sadece hava sıcaklıklarındaki değişikliklere bağlı olmadığını, aynı zamanda doğal afetlerin de bu ölümlere neden olabileceğini ifade etti. Özellikle aşırı yağışların, arıların sindirim sistemlerinde bulunan hastalıkların yayılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti.

Zirai mücadele ilaçlarının etkisiz kalmasıyla ilgili yapılan bir araştırmada, 330'dan fazla varroa etkeni incelenmiş ve ruhsatlı olan bir ilacın yüzde 69 oranında dirençli olduğu belirlenmiştir. Bu durum, arıcılık sektöründe kullanılan ilaçların etkinliğinin azaldığını ve arı kolonilerinin sağlığının ciddi şekilde tehdit altında olduğunu göstermektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Toshiba Mali Zorluklarla Mücadele Ederken 4 Bin İşçiyi İşten Çıkaracak
Sandık Kokusu'nda Büyük Ayrılık!
Bursa'da ihtiyaç sahibi emeklilere 2 bin TL destek sağlanacak
İmamoğlu, İtalya'ya 45 gazeteciyle birlikte seyahat etti
İzmir Bayraklı'da Yangın: Prizde Unutulan Şarj Aleti Faciası!