Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, ladin ormanlarına zarar veren Dev Kabuk Böceği (Dendroctonus micans) ile mücadelede önemli bir yol kat etti. Bu mücadelede kullanılan Rhizophagus Grandis (terminatör böcek), laboratuvar ortamında üretilerek zararlı böceklerin yoğun olduğu bölgelere salınıyor.
1985 yılından bu yana sürdürülen çalışmalar kapsamında 4 milyon 256 bin 234 adet terminatör böcek üretilerek doğal denge sağlandı. Üretilen bu böcekler, Dev Kabuk Böceği’nin zarar verdiği Artvin, Ardanuç ve Şavşat gibi bölgelere salındı.
DOĞAL DENGEYİ SAĞLAMA VE TAKVİYE ÇALIŞMALARI
2005 yılı itibarıyla Artvin'de doğal denge sağlanmış olsa da bazı bölgelerde zararlı böceklerin artışı nedeniyle takviye üretim yapılıyor. Bu kapsamda, Trabzon, Erzurum ve Giresun Orman Bölge Müdürlüklerine yüz binlerce terminatör böcek gönderildi.
Trabzon’a 958 bin 678, Erzurum’a 179 bin 250 ve Giresun’a 71 bin Rhizophagus Grandis böceği sevk edilerek zararlı böceklere karşı mücadele devam ettirildi.
ÜRETİMİN ARKASINDA ÜÇ FARKLI YÖNTEM
Laboratuvarlarda kullanılan üç farklı üretim yöntemi (larvadan üretim, erginden üretim ve kutu metodu) sayesinde böceklerin etkin bir şekilde üretilmesi sağlanıyor. Üretim sürecinin en kritik noktalarından biri ise zararlı D.micans'ın ergin ve larvalarının köylüler tarafından ücret karşılığında toplanması. Her yıl yaklaşık 800 bin D.micans, bu süreçte biyolojik mücadelenin bir parçası oluyor.