Asgari Ücret İçin Farklı Zam Önerileri Masada! Ne Kadar Olacak?

Milyonlarca emekçi, açlık sınırının altında kalan asgari ücretle geçim mücadelesi vermeye devam ederken, gözler ocak ayında yapılacak zamma çevrildi. Henüz asgari ücret için resmi pazarlık görüşmeleri başlamamış olsa da, zam senaryoları üzerinde çeşitli değerlendirmeler yapılıyor.

Temmuz ayında zam alamayan milyonlarca asgari ücretli, açlık sınırının altında kalan maaşlarla geçim mücadelesi verirken, dikkatler ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu henüz toplanmamış olmasına ve Bakanlık ile yetkili sendika olan Türk-İş’ten asgari ücreti konuşmak için erken olduğuna dair açıklamalar gelse de, asgari ücrette birçok farklı zam senaryosu gündeme geldi.

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMALAR

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret görüşmelerinin yakında başlayacağını belirterek, "Asgari ücretli önümüzdeki yıl 1 ya da 15 Şubat'ta ücretini alacak. Burada 4 ay var. O yüzden 4 ay önce asgari ücreti konuşmaya başladığınızda, ev sahipleri ve marketler zam yapmaya devam ediyor." dedi. Atalay, asgari ücret tespit komisyonunda geçmiş dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de asgari ücretli çalışanların yer alacağını, Türk-İş’in burada bulunmayacağını ifade etti.

BAKAN IŞIKHAN'DAN 'ARALIK' AÇIKLAMASI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin açıklamalarında, aralık ayının başında işçi ve işveren temsilcileri ile görüşmelere başlayacaklarını duyurdu. "Maksimum faydayı sağlayacak bir asgari ücret belirlemeyi amaçlıyoruz." diyen Işıkhan, bakanlık olarak bu konuda tek başlarına karar vermeyeceklerini vurguladı. Asgari ücretin, iş gücünün taleplerini karşılayacak oranlarla belirleneceğini kaydetti.

ASGARİ ÜCRETTE ZAM BEKLENTİLERİ

Asgari ücretle ilgili farklı tahminler bulunsa da, genel beklenti Orta Vadeli Program'daki (OVP) enflasyon hedefleri doğrultusunda bir artış yapılması yönünde yoğunlaşıyor. OVP hedeflerine göre, 2024'te yıllık enflasyonun %41,5, 2025'te ise %17,5 olması öngörülüyor. Hükümetin beklenen enflasyon oranına sadık kalacağına yönelik söylemleri, endişeleri artırıyor. İş dünyasının ise asgari ücretin %30 ile sınırlandırılması yönünde talepleri gündeme geliyor.

ALMAN BANKADAN ASGARİ ÜCRET TAHMİNİ

Türkiye ziyaretinde bulunan Deutsche Bank ekonomistleri, asgari ücrete yapılması öngörülen zam konusunda, genel görüşün %25-30 arasında bir artış olacağı yönünde değerlendirmelerde bulundu. %30’un üzerinde bir artışın, yavaşlayan ekonomi karşısında işletmeleri zorlayabileceği ve enflasyon beklentileri açısından olumsuz etkiler yaratabileceği vurgulandı.

OLASI ASGARİ ÜCRET SENARYOLARI

Asgari ücret için farklı senaryolar oluşturuluyor. İşte olası zam oranları ve yeni asgari ücretler:

  • %20 zam: 20.402,40 TL
  • %25 zam: 21.252,50 TL
  • %30 zam: 22.102,60 TL
  • %35 zam: 22.952,70 TL
  • %40 zam: 23.802,80 TL
  • %45 zam: 24.652,90 TL
  • %50 zam: 25.503,00 TL

Çalışanlar, ocak ayında yapılacak bu zamların kendilerini nasıl etkileyeceğini merakla bekliyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.