"Asgari ücret" ile ilgili yaptığı açıklamada, "Alınan kararlara tam olarak uyacağız" dedi

Atalay, işçilerin ağır vergi yükleri nedeniyle her ay aldığı ücretin zamanında ödenmediğini belirterek, ocak ayında alınan ücretin nisan ayında, nisan ayında alınan ücretin temmuz ayında ve temmuzda alınan ücretin ise aralık ayında geçerli olmadığını ifade etti.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "Zordayız Geçinemiyoruz Mitingi"nde asgari ücret hakkında açıklamalarda bulundu. Atalay, işçilerin ağır vergi yükleri nedeniyle her ay aldığı ücretin zamanında ödenmediğini belirterek, ocak ayında alınan ücretin nisan ayında, nisan ayında alınan ücretin temmuz ayında ve temmuzda alınan ücretin ise aralık ayında geçerli olmadığını ifade etti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe görüşmelerinin yakında başlayacağını vurgulayan Atalay, vergi düzenlemelerinin çalışanlar lehine yapılmasını talep etti. Geçmişte ilk vergi diliminin asgari ücretin 14 katı olduğunu, şu anda ise bunun 110 bin lira seviyelerine yükseldiğini söyleyerek, vergi diliminin bir an önce yüzde 15'e sabitlenmesini istedi. Kamu işçilerinin, ücret konusunda örnek teşkil ettiğini belirten Atalay, son altı ayda kamu sektöründeki ücretlerin asgari ücret seviyesine düştüğünü dile getirdi. Ayrıca, Kamu Çerçeve Protokolü çerçevesinde ocak ve mart aylarında yapılan zam oranlarının kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Atalay, çalışanların onurlu bir yaşam sürmelerini istediklerini ve gelecek hafta vergi ile ilgili hazırladıkları 70 sayfalık çalışmayı milletvekillerine ileteceklerini açıkladı. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinin marketlerde ve pazarlarda karşılık bulmadığını savunan Atalay, bunun denetlenmesi gerektiğini ifade etti.

Asgari ücret görüşmelerinin aralık ayında başlayacağını hatırlatan Atalay, bu süreçte dört işçi temsilcisinin de yer alacağını belirtti. "Alınan her karara harfiyen uyacağız" diyerek, geçen yıl yapılan görüşmelerde belirlenen asgari ücretin yeniden gündeme geleceğini kaydetti.

Atalay, sendikalara üye işçilerin bazı işverenler tarafından işten çıkarıldığını belirterek, ülke yöneticilerine seslenerek işçilerin lehine bir kanun çıkarılmasını talep etti. Çoğu işverenin merhametsiz davrandığını vurgulayan Atalay, merhametsiz davranan işverenlerle ilgili yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ve bu tür davranışlar sergileyenlere daha ağır cezalar verilmesi gerektiğini savundu.

2024 ve 2025 yıllarında emekli olacak işçiler arasındaki maaş farkının yüzde 30-35 düzeyinde olacağını ifade eden Atalay, bu durumun kabul edilemeyeceğini belirtti. Tecrübeli işçilerin emekli edilmesinin, ülkenin savunma sanayisi ve enerji alanında olumsuz etkilere yol açacağını söyledi.

Miting öncesinde, asgari ücretliler, taşeron işçiler, emekliler ve kadın işçiler adına farklı konuşmacılar da söz aldı. Mitinge, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, çeşitli siyasi partilerin milletvekilleri, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, TÜRK-İŞ'e bağlı sendikaların genel başkanları ve çok sayıda işçi katıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.