Asgari ücret, masaya bu rakamla getirilecek!

Bu yıl Ocak ayında 17 bin 2 lira olarak belirlenen asgari ücret, hiçbir ara zam almadı. Alım gücü 12 bin liraya kadar düşen asgari ücrete yapılacak zamla ilgili komisyonun toplanmasına ise çok az bir süre kaldı. Toplantı öncesinde, yandaş Sabah Gazetesi'nden bir hesaplama da yapıldı.

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem, asgari ücrette masaya konulacak ilk rakamın hesaplamasını duyurdu.

ASGARİ ÜCRETİN BELİRLEYİCİSİ ENFLASYON

Asgari ücret belirleme sürecinde en kritik faktörlerden biri enflasyon olarak öne çıkıyor. Geçmiş yıllarda enflasyonun üzerinde, ortalama %5-10 aralığında artışlar gerçekleştirilmişti. Bu yıl da enflasyon verileri, asgari ücretin miktarını belirlemede kilit rol oynayacak.

Hükümetin Orta Vadeli Programı'nda (OVP), yıl sonu enflasyonunun %41.5 olması bekleniyor. Ancak Merkez Bankası ve piyasa katılımcılarının öngörüleri, enflasyonun bu seviyenin biraz üzerinde, yani %41.5 ile %45 arasında gerçekleşebileceğini gösteriyor.

NET ASGARİ ÜCRET 24 BİN 57 LİRA OLACAK

Bu tahminler doğrultusunda, enflasyon oranında bir artış olması halinde net asgari ücretin ortalama 24 bin 57 TL, brüt asgari ücretin ise 28.302 TL olması öngörülüyor. Farklı tahminler göz önünde bulundurulduğunda ve %5-10'luk bir artış yapılması durumunda, net asgari ücret 25.000 TL'yi geçebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.