Asgari ücret yanında sönük kaldı! Çay-simit tarifesi 23.400 liraya ulaştı

ANKARA Ticaret Odası’nın çay fiyatı 50 lira, simit ise 15 lira olarak belirlendi. Bu, 4 kişilik bir ailenin çay-simit masrafının aylık 23 bin 400 liraya çıkmasına neden oluyor.

ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) çay ve simit fiyatları, asgari ücreti bile aşmış durumda. ATO’nun kıraathane/kahve tarifesine göre çay 50 lira, simit ise 15 lira. Bu durumda, bir öğünlük çay-simit maliyeti 65 lira oluyor. Bu hesapla, 4 kişilik bir ailenin bir öğünlük çay-simit harcaması 260 lira, günlük masrafı ise 780 lira; aylık harcama ise 23 bin 400 liraya ulaşıyor.

Asgari ücret ise 17 bin 2 lira ile 19 bin 271 liralık açlık sınırının altında kalıyor. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iktidara gelmeden önce çay-simit üzerinden dönemin siyasetçilerini eleştirdiğini hatırlatarak, "Ekonomi o kadar büyük bir sorun içerisinde ki zamlar durmuyor. Asgari ücretli, emekli ve sabit gelirlinin maaşı ortada. Zamanında çay-simit hesabı yapan iktidar şimdi sus pus oldu" dedi. İlgezdi, "Dengeli ve yeterli beslenmek bir yana, çay ve simide bile para yetmiyor. Kira, faturalar ve ulaşım için de para kalmıyor" şeklinde konuştu. 

Ocak ayından bu yana maaşların yerinde saydığını, ancak alım gücünün ciddi şekilde eridiğini vurgulayan İlgezdi, "Ete, yumurtaya gelen zamlardan ve gıda krizinden söz etmiyoruz. En temel ihtiyaçların bile karşılanamadığı bir dönemde, iktidar mensuplarının çay-simit hesabını gündeme getirmesi dikkat çekici. Ocak ayından bu yana asgari ücretin alım gücü 4 bin 808 lira eridi. Asgari ücretli, 17 bin 2 lira değil, aslında 12 bin 194 lira ile ay sonunu geçirmeye çalışıyor" dedi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.