Asgari ücrete zam var mı sorusunun cevabı ABD'den geldi! Bloomberg'den Erdoğan hakkında analiz

Bloomberg’in analizine göre, Türkiye'nin son dönemde aldığı ekonomik tedbirler, yabancı yatırımcıların ülkeye geri dönmesini sağlasa da bu durumun bedelini halk ödüyor. Yapılan analiz, hükümetin uyguladığı ekonomik değişikliklerin halk tarafından memnuniyetle karşılanmadığını ortaya koydu.

ABD’li Bloomberg, Türkiye hakkında bir analiz yayımladı. "Erdoğan yabancı yatırımcıları kazandı fakat bedelini Türkler ödedi" başlıklı yazıda, asgari ücrete zam yapılmaması nedeniyle hane halkının enflasyon konusunda ciddi bir yük taşıdığı belirtildi.

Beril Akman ve Selcan Hacaoğlu'nun imzasını taşıyan analizde, Erdoğan'ın geçen yılki yeniden seçilmesinden bu yana, Türkiye'nin gösterge hisse senedi endeksinin dolar bazında %40'ın üzerinde getiri sağlayarak dünya çapında en iyi performanslardan birini sergilediği ifade edildi. Aynı zamanda, geçen ay lira tahvillerine 6,5 milyar dolarlık rekor yabancı yatırım girişi olduğu açıklandı.

'ERDOĞAN'IN SABRI TÜKENEBİLİR'

Haberde, Türkiye'de önümüzdeki dört yıl boyunca önemli bir seçim olmadığı için, yabancı yatırımcıların yüksek nominal faiz oranları sayesinde ortodoks ekonomik politikalara geçişten yararlandıkları vurgulandı.

Teneo danışmanlık şirketinin eş başkanı Wolfango Piccoli ise, Erdoğan'ın ekonomi politikalarındaki değişikliklerin sosyal etkileri nedeniyle sabrının tükenme riski olduğunu belirtti. Piccoli, bu durumun Merkez Bankası'nı siyasi baskılardan kaçınmak için faiz oranlarını erken düşürmeye zorlayabileceğini ifade etti.

ASGARİ ÜCRETTE NE YAPILACAK?

Bloomberg'e göre, hükümetin yıl başında asgari ücrete yapılan yüzde 49'luk zammın ardından, artan yaşam maliyetlerini hafifletmek için ne yapacağı önemli bir soru olarak öne çıkıyor. Türkiye'de işgücünün yarısından fazlası asgari ücret veya biraz üzerinde kazanç sağlıyor.

Haberde, asgari ücrete zam yapmamanın, yatırımcılar açısından enflasyonu düşürme konusundaki kararlılığın bir göstergesi olacağı belirtiliyor. Ancak, gıda fiyatlarındaki artış ve temel ihtiyaçların maliyetlerindeki yükseliş, zam yapılmadığı takdirde, çalışan kesimleri zorlamaya devam edecek.

YABANCIDAN CARRY TRADE VURGUNU

Bloomberg'in haberine göre, dolar cinsinden borçlanıp Türk lirasına yatırım yapan yabancı yatırımcılar, "carry trade" adı verilen işlemlerle ciddi kazançlar elde etti. Bloomberg Economics'in hesaplamalarına göre, Mart ayından bu yana Türkiye'ye bu tür işlemlerle yaklaşık 20 milyar dolar giriş yaptı.

Van Eck Associates'in gelişmekte olan piyasalar portföy müdür yardımcısı David Austerweil, "Yatırımcılar, enflasyon yükü altında olan halktan daha fazla güven duyuyor. Bir ülkenin halkının güvenini tekrar kazanmak çok daha uzun sürüyor. Enflasyon artık daha çok siyasi bir sorun olarak görünüyor" dedi.

Haberde, Erdoğan'ın büyümeyi destekleyen gevşek para politikalarıyla beş yıl geçirdiği, bu süreçte enflasyonun yükseldiği ve para biriminin rekor düşük seviyelere indiği belirtildi. Kredi verme kurallarının sıkılaştırılmasıyla kredi patlamasının önüne geçildiği vurgulandı.

Ayrıca, Merkez Bankası'nın gösterge faiz oranını yüzde 8,5'ten yüzde 50'ye yükselttiği, tüketici kredisi maliyetlerinin iki katına çıktığı ve kredi kartı faizlerinin de arttığı açıklandı. Bunun sonucunda, takipteki kredilerin artmaya başladığı ifade edildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.