KONUT FIYATLARINDA GERILEME VAR, AMA KIRALAR HALA YÜKSEK: MERKEZ BANKASI'NDAN DIKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Konut fiyatlarında bir gerileme yaşanmasına rağmen, bu durum kira fiyatlarına yansımadı. Sadece İstanbul'da, konut kiraları son bir yıl içinde yüzde 46,8 oranında artış gösterdi. Bu bağlamda, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kira fiyatlarının hizmet enflasyonundaki ana etkenlerden biri olduğunu vurgulayarak, Eylül ayı itibarıyla yıllık kira enflasyonunun yüzde 117’ye ulaştığını belirtti. Karahan, hizmet enflasyonunun ortalamasının ise 45 puan üzerinde seyrettiğini ifade etti. Ancak, öncü göstergelerin düşüş sinyalleri verdiğini ve konut piyasasında azalma eğilimlerinin devam ettiğini, bunun çevrimiçi ilan tutarları ile konut kredisi değerlendirme raporlarında gözlemlenebildiğini de ekledi.
İSTANBUL'DA ORTALAMA KIRALAR 25 BIN TL'YE YAKLAŞIYOR
Yapılan analizler sonucunda, İstanbul'daki ortalama konut kira fiyatının 24 bin 400 lira olduğu ve dairelerin ortalama metrekare fiyatının 244 lira olarak hesaplandığı ortaya çıktı. Bu rakam, 17.002 TL olan asgari ücretin 7.398 TL üzerinde seyrediyor.
İSTANBUL’UN EN PAHALI İLÇELERI
Megakent’te en düşük kira ortalamasına sahip ilçeler arasında Esenyurt 13 bin 800 TL, Arnavutköy 15 bin 400 TL ve Sultangazi 16 bin TL ile yer alıyor. Ortalama kira fiyatlarının en yüksek olduğu ilçeler ise Ataşehir 28 bin 400 TL, Şişli 28 bin 600 TL, Bakırköy 30 bin 100 TL, Beyoğlu 31 bin 700 TL, Kadıköy 38 bin 700 TL, Beşiktaş 39 bin 900 TL ve Sarıyer 44 bin TL olarak sıralandı.
KIRALARIN DÜŞÜŞÜ MÜMKÜN MÜ?
Son kira fiyat verilerini değerlendiren Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, İstanbul'daki en düşük kira rakamının 13 bin TL'den başladığını belirtti. Taylan, "Kira bedelleri, bölgenin rayiç bedellerine göre belirleniyor. Gayrimenkul alındıktan sonra 15 yıl içinde kendini amorti etmesi gerekiyor. 6 Şubat'taki büyük depremlerin ardından kira fiyatları ülke genelinde fahiş rakamlara yükseldi. Ancak 2024'te büyük bir artış beklenmiyor. Yine de vatandaşlar, kira tutarları karşısında ezilmeye devam ediyor" dedi.
Kira bedellerinin düşmeyeceğini de sözlerine ekleyen Taylan, "Enflasyonist ortam olduğu sürece kira fiyatlarında düşüşün tek şartı konut üretimidir. Türkiye'de ev sahipliği oranı şu an yüzde 54 civarında. TOKİ'nin hızlı bir şekilde alt ve orta gelir gruplarına konut üretmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
KIRALARIN YÜKSELMESININ SEBEBI KREDI FAIZLERI
Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, kira fiyatlarının son bir yıldır enflasyonun altında seyrettiğini belirterek, "Son günlerde üniversiteli hareketliliği, kentsel dönüşüm projeleri, göç ve evlenme gibi durumlar barınma talebini artırdı. Ev sahipleri, yüzde 25 sınırı olmasına rağmen, bu rakamın üstünde kiralar talep ediyor. Yüksek ev kredileri nedeniyle vatandaşlar kiralama yolunu tercih ediyor, bu da kiraların yükselmesine neden oluyor" dedi.
YIL SONUNA KADAR KIRA DEĞIŞIMI BEKLENMIYOR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, her ilçenin uygun ve pahalı semtleri bulunduğunu belirterek, kiraların yüksek olmasının ülke ekonomisiyle ilgili bir durum olduğunu vurguladı. Aşa, "Yıl sonuna kadar kiraların çok fazla değişeceğini düşünmüyorum. Kasım'dan itibaren fiyatlarda yüzde 10’luk bir düşüş yaşanacağını öngörüyorum" diye konuştu.