Asgari ücretli çalışanlar bayram öncesinde açlık sınırının altında bir gelirle bayrama giriyor

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 18,489 TL, yoksulluk sınırı ise 63,955 TL olarak belirlendi.

DİSK Birleşik Metal-İş Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM), açlık ve yoksulluk sınırı raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, dört kişilik bir aile için açlık sınırı 18,489 TL, yoksulluk sınırı ise 63,955 TL olarak belirlendi.

Asgari ücretle geçinenlerin bayrama girerken açlık sınırının altında kaldığı hesaplamada, sağlıklı ve dengeli beslenmenin günlük maliyetinin 600 lirayı aştığı ifade edildi. Tek başına yaşayan bir kişi için ise yoksulluk sınırının yaklaşık 30 bin lira olduğu belirtildi.

ET, YUMURTA SÜT ÜRÜNLERİNİ TAHTINDAN ETTİ

Araştırmaya göre, yüksek fiyat artışları nedeniyle et, yumurta ve kurubaklagil grupları harcama sepetinde süt ve süt ürünlerini geride bıraktı. Daha ayrıntılı bir gruplandırmaya göre, et, yumurta ve kurubaklagiller harcamalar içindeki paylarını yüzde 28.7'ye çıkararak ilk defa süt ve süt ürünlerinin payını geçti. Süt ve süt ürünlerinin harcamalar içindeki oranı ise yüzde 28.2 olarak kaydedildi. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki oranı yüzde 26.2 oldu. Ekmek, makarna gibi ürünlerin payı yüzde 9.2 iken, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki oranı yüzde 7.6 olarak belirlendi.

GÜNLÜK SEBZE HARCAMASI 163 TL

Günlük harcamalarda en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri oluşturdu, günlük 174.06 lira harcama gerektiriyor. Et, tavuk ve balık grubu için gereken minimum harcama tutarı 136.08 TL olarak hesaplandı. Sebze ve meyve için günlük harcama tutarı ise 163.59 lira. Ekmek için günlük harcama miktarı 40.25 lira, katı yağ ve sıvı yağlar için 32.56 lira. Yumurta için günlük harcama gereksinimi ise 8.44 lira, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 14.34 lira olarak belirlendi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.