Aile hekimleri bu ay maaş kesintisi ile karşı karşıya kaldı. Bunun sebebi Sağlık Bakanlığı'nın aşı reddi olan ailelerden imza alıp göndermesini istemesi. Ay sonuna iki gün kala bakanlığı bunu istediğini anımsatan aile hekimleri "Aşı reddi olan aileyi her ay imza için ASM’ye getirmek çok zor. Eğer bir aile gelmezse ortalama 500 lira kesintiler oluyor. 5-6 aile var ise her ay 3-4 bin lira maaş kesintisi oluyor. Aşı reddinin faturası neden hekimlere kesiliyor?" diye sordu.
BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hacı Yusuf Eryazğan, Mayıs sonunda getirilen uygulamaya tepki göstererek "Ayın bitmesine iki üç gün kala tüm işlemler bitmişken birden bire kural değişikliği yapıyorlar. Aile hekimlerine performas itiraz için ‘Aşı reddi veren aileler için artık bilgisayar üzerinden tıklamanız yeterli değil, ayrıca kişiden her seferinde her ay imza alıp bunu bize göndermeniz, ondan sonra aşıdan hekimin muaf olup olmadığına izin vereeceğiz" denildi. Bu ayın sonunda olduğu için insanlar aşıyı reddeden kişiye zaten ulaşamıyor. Aşı reddi veren kişi zaten ASM’ye gelmek bile istemiyor" dedi. Kesintilere ilişkin dava açacaklarını ve eylem başlatacaklarını anlatan Eryazğan, şu şekilde devam etti:
"Normalde aşının tarihi gelince aile hekimleri, kendilerine kayıtlı olan hastaları arar. Aşı olmayacağını söyleyen kişinin bilgilerini sisteme gireriz. Sonra dediler ki bu böyle olmaz. Örneğin aile hekiminin bölgesinde kayıtlı olan çocuğun aşı zamanı geldi fakat mevsimlik işçilik sebebiyle ailesiyle başka ilçeye gitti. Ve bu çocuğa ulaşamıyorsunuz. Biz onlar için performans itiraz dolduruyorduk ve diyorduk ki ‘bu çocuk bu tarihler arasında başka ilçede olduğu için aşısını yapamadık. Sistemden muaf düşülmesini istiyoruz.’ Şimdi aşı reddini de buraya koydular fakat her ay evrak doldurmamız ve aşı redci aileyi imzaya ikna etmemizi istiyorlar. Aşı reddi yapan aile ASM’ye gelmiyor. Bir kez imza da yetmiyor her ay istiyor. Her ay ASM’ye getirmek ile aşı reddi veya tereddüdü yaşayanlar düzelecekse, ikna olacaksa o zaman bakanlık bunu yapabiir. Bakanlık, ‘Aile hekiminizden memnun musunuz?’ ya da ‘Hastaneden memnun musunuz?’ diye telefon anketleri yapacağına, aşı reddi için psikologu, danışmanı ile bir arama ekibi kursun. Bu kişiler aşı reddi olan aileleri ikna etsin. Kişinin aşıyı reddetmesini hak olarak gören bakanlık aile hekimini bundan sorumlu tutmamalı. Bakanlık dolambaçlı yollarla bu redleri engellemeye çalışıyor. Aile hekimine gelip imza atayan kişinin sorumlusu aile hekimleri değil, maaş kesintileri her bir aşı 500 lira gibi...Eğer bir aile sağlığı çalışanının 5-6 aşı reddi ya da tereddütü yaşayan hastası var ise 3-4 bin lira para kesiliyor. Bu kabul edilemez."
Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN) Başkanı Dr. Ahmet Kandemir de aşı reddi yapılmış hastalardan yeniden evrak düzenlemelerinin ve onları tekrar kurumlara çağırmalarının beklendiğini, bunun ise iki gün gibi kısa bir sürede yapılmasının mümkün olmadığını belirterek "Ay sonuna iki gün kala yapılan bu talep, birçok meslektaşımızın evraklarını tam yollamış olmasına rağmen hak edişlerinde bayram öncesi kesinti yapılmasına neden olmuştur" dedi. Özellikle İstanbul’un farklı ilçelerinden çok sayıda aile hekiminin bayram öncesi maddi sorun yaşadığını söyleyen Kandemir, aile hekimliği çalışanlarının haksız kesintiler ile karşı karşıya kaldığını söyledi.